Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Slatini kreće novi ciklus ulaganja u proširenje poduzetničkih zona

Za gradnju prometnica i javne rasvjete u zoni Turbina 2 stiže 9,77 milijuna kuna iz EU

Foto: Grad Slatina
Uređenje infrastrukture omogućit će korištenje dijelova zona koji do sada nisu bili prometno povezani pa stoga ni iskorišteni

U Zagrebu su nedavno potpisani ugovori o sufinanciranju 15 projekata s područja Virovitičko-podravske županije, za koje je dodijeljeno ukupno 4,6 milijuna kuna u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Na tom je popisu i projekt izgradnje pristupne ceste Poduzetničkoj zoni Turbina 3, koji će se sufinancirati s 400.000 kuna.

investicijski pogled Slatina u sljedeće tri godine postaje veliko gradilište

Novi kružni tok

Gradonačelniku Slatine Denisu Ostrošiću nekoliko je dana poslije u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta uručena Odluka o financiranju projekata temeljem Poziva "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona". Na taj je poziv, naime, prijavljena izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone Turbina 2 u Slatini. Projekt je vrijedan 15,9 milijuna kuna, dok su priznati ukupni prihvatljivi troškovi 15,5 milijuna kuna.

Intenzitet potpore je 62,84 posto, tako da je izgradnja sufinancirana s približno 9,77 milijuna kuna.

Tim će se novcem iz EU nastaviti širenje već aktivne Poduzetničke zone Turbina 2, a obuhvaćeno je kompletno uređenje koridora nerazvrstanih cesta duljine 2,1 kilometra i stvaranje uvjeta za privlačenje novih investicija. Kako bi se omogućila daljnja izgradnja gospodarskih kapaciteta, potrebno je otvoriti direktan ulaz sa slatinske obilaznice na državnoj cesti D2 u zonu Turbina 2, koja je smještena južno od obilaznice, i u zonu Turbina 3, koja je sjeverno od obilaznice. To će se riješiti izgradnjom kružnog toka na D2. Ugovaranje radova, vrijednih 4,2 milijuna kuna, planirano je u trećem tromjesečju 2019.

Agenda 2030 Slatina s mađarskim gradovima surađuje i na projektima vezanima uz zapošljavanje

Usto, ove godine započinje i komunalno opremanje nove zone Turbina 3, koja se prostire na neizgrađenoj površini od 23 hektara. Za izgradnju pristupne ulazne ceste u zoni Turbina 3 osigurano je 400.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Ulazna cesta dužine je 220 metara, a ulaganje se procjenjuje na 1,1 milijun kuna.

Preduvjet za investicije

Ovim će se projektima dovršiti prometna infrastruktura poduzetničkih zona, što će u konačnici omogućiti korištenje preostalih dijelova zona koji do sada nisu bili prometno povezani pa stoga ni iskorišteni. Uređenje prometne infrastrukture početni je preduvjet poduzetnicima za realizaciju investicija.

Sastanak Koordinacijskog odbora Slatina kao jedini grad u Virovitičko-podravskoj županiji konkurira za prestižnu titulu Grad-prijatelj djece