Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dodjela bespovratnih sredstava

Za komunalne, turističke i ruralne projekte u gradovima i općinama 18 milijuna kuna

Bespovratna sredstva za Zagrebačku županiju
Foto: Zagrebačka županija
U tijeku su i mnogobrojni natječaji za poduzetnike, poljoprivrednike, obrtnike i udruge civilnog društva – rekao je župan Stjepan Kožić

Kako bi u ime Zagrebačke županije osigurao da se diljem njenih prostora razvijaju gospodarstvo, poljoprivreda, promet i komunalna infrastruktura, župan Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima gradova i općina sa svog područja ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata ukupne vrijednosti 17,8 milijuna kuna. 


Rekordan iznos potpora

Od spomenutog iznosa za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 10,3 milijuna kuna, dok je za gospodarstvo, odnosno razvoj poduzetničkih zona i turističku infrastrukturu dodijeljeno 2,2 milijuna kuna.

Poreč KUP 54+ Poreču 426 tisuća kuna za novi EU projekt

Za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova i nerazvrstanih cesta na ruralnom području dodijeljeno je 5,3 milijuna kuna. Riječ je o značajnom iznosu kojim bi se mogli pokrenuti novi projekti u županiji, a čiji bi cilj bio poboljšanje kvalitete turizma, poduzetništva, poljoprivrede, prometa, ali i života općenito.

Zagrebačka županija općenito izdvaja velik dio novca za razne projekte, pa je tako, podsjetimo, prošli tjedan izdvojila i 2,4 milijuna kuna za potporu pri prijavi na natječaje Europske unije svojim gradovima i općinama.

Konkretno, riječ je o sredstvima za sufinanciranje tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje, izradu projektne dokumentacije i provedbu projekata financiranih iz fondova i programa EU. 


ribolov Javni natječaj Za procvat ribolovnog turizma i ribolova u Zagrebačkoj županiji 330.000 kuna

– Županija ovim sredstvima sudjeluje i pomaže gradovima i općinama kada im je to najpotrebnije – u fazi pripreme – kada su EU sredstva još neizvjesna, i u fazi provedbe – kada je važno na vrijeme pokriti vlastito učešće prijavitelja u projektu – istaknuo je župan Stjepan Kožić.


Napomenuo je da je ovaj tjedan dodijeljeno 20,2 milijuna kuna županijskih sredstava namijenjenih gradovima i općinama.

– Međutim, u tijeku su i mnogobrojni natječaji namijenjeni poduzetnicima, poljoprivrednicima, obrtnicima i udrugama civilnog društva – rekao je župan Kožić.

Također je istaknuo kako su bespovratna sredstva Zagrebačke županije ove godine dosegla rekordan iznos od čak 87,5 milijuna kuna za potpore u gotovo svim gospodarskim sektorima. 



Novi asfalt za bolju povezanost

Jedna od općina koja je dobila sredstva iz županije je i Žumberak. Ova je administrativna jedinica dobila gotovo milijun kuna. 


– Naša je Općina prijavila nekoliko projekata. Dobili smo dva projekta za infrastrukturu kojima ćemo urediti i asfaltirati nerazvrstane ceste u vlasništvu Općine Žumberak. Tako ćemo šest naselja novim asfaltom spojiti na glavne županijske pravce. Za jedan smo projekt dobili 500.000 kuna, a za drugi 400.000 kuna. Općina će također u ove projekte uložiti i svojih 650.000 kuna – rekao je načelnik općine Zdenko Šiljak.

– Županija prepoznaje potrebe na terenu i svjesna je da bez njenih potpora mnogi projekti ne bi mogli biti realizirani, pogotovo oni u manjim općinama sa skromnim proračunskim prihodima – istaknuo je Šiljak. 

Majstorski ispiti u Karlovcu Položili majstorski ispit Cijene usluga obrtnika rastu, plaće i dalje male Zagrebačka županija Održan sastanak skupštine Zagrebačke županije Prihvaćen rebalans proračuna, a županija je opet najsigurnija u Hrvatskoj