Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Pomoć srednjoškolcima i studentima

Za kupnju udžbenika 1000 kuna novim gimnazijalcima

Ovom pomoći za nabavu udžbenika u Čazmi žele održati broj učenika u Općoj gimnaziji
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Grad Čazma sufinancira i kupnju mjesečne karte za prijevoz učenika i studenata, i to 10 % cijene studentima, a 75% za srednjoškolce

Grad Čazma donio je ovih dana tri odluke kojima žele pomoći srednjoškolcima i studentima te njihovim roditeljima. Kako ističu u gradskoj upravi, na zahtjev Srednje škole Čazma i ove godine će se iz proračuna Grada Čazme, za školsku godinu 2018./19., isplatiti jednokratna financijska pomoć za kupnju udžbenika za učenike Srednje škole Čazma, 1. razred Opće gimnazije. Pomoć iznosi 1000 kuna po učeniku, a pravo na nju imaju svi učenici (odnosno roditelji učenika) koji su se u školskoj godini 2018./19. upisali u prvi razred Srednje škole Čazma, smjer Opća gimnazija, bez obzira na prebivalište roditelja.

Dimnjačar Novi Marof Po 500 kuna za deficitarna zanimanja

Rok 17. rujna

– Ova Odluka donesena je temeljem zahtjeva Srednje škole Čazma, kako bi se omogućio veći broj upisa u Opću gimnaziju Čazma i sačuvao taj nastavni smjer – napominju u Gradskoj upravi. Rok za podnošenje zahtjeva čazmanskih novopečenih gimnazijalaca je 17. rujna. Na njih, ali i na sve ostale srednjoškolce i studente s područja Čazme odnosi se i odluka o sufinanciranju troškova prijevoza za učenike i studente za školsku godinu 2018./19.

Grad Čazma sufinancirat će tako kupnju mjesečne karte za prijevoz u iznosu od 75 posto, učenicima Srednje škole Čazma koji putuju manje od pet kilometara od mjesta stanovanja do škole, a koji nisu obuhvaćeni sufinanciranjem iz državnog proračuna.

Dodjela nagrada u Čazmi Nizom događanja obilježen Dan grada Čazme ‘Čazma nije velik grad, ali pred njim su velike mogućnosti’

Studentima će Čazma sufinancirati 10 posto troškova mjesečne karte za prijevoz. Pravo na tu pomoć imaju svi redovni studenti s prebivalištem na području Grada Čazme, a koji ne ostvaruju pravo na naknadu za prijevoz iz nekih drugih izvora (npr. Centar za socijalnu skrb). Treća odluka, koju je donio gradonačelnik prof. Dinko Pirak, odnosi se također na studente, a tiče se dodjele studentskih kredita za akademsku godinu 2018./19.

Studentski krediti

Grad će tako, onima koji se odluče na kredit, sufinancirati 100 % iznosa nominalne kamate u fazi korištenja kredita za svakog studenta koji realizira kredit u banci. Pravo na kredite ostvaruju svi redovni i izvanredni studenti sveučilišnih (preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija) i stručnih studija u RHi inozemstvu, s prebivalištem na području Grada Čazme. Natječaj je otvoren do kraja akademske godine. 

suradnja s Poljacima Potpisan Sporazum o suradnji Čazma će uz pomoć Poljske bolje koristiti novac iz EU