Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
projekt “za žene bjelovarsko-bilogorske županije”

Za njegovateljice i pomoćne kuharice educira se 49 žena

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U sklopu projekta 70 žena dvije se godine brinulo o čak 350 korisnika

Jedan od projekata koji je Bjelovarsko-bilogorsku županiju doveo na treće mjesto u Hrvatskoj s ugovorenim europskim projektima u vrijednosti većoj od 700 milijuna kuna je i projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji Županija kao nositelj provodi u suradnji s 12 partnera. Putem njega tijekom dvije godine radilo je 70 žena koje su se brinule o 350 korisnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mahom starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom.

Projekt vrijedan 4,3 milijuna kuna Završava se dogradnja Češke osnovne škole, bolji uvjeti za 244 učenika

Projekt vrijedan 10,3 milijuna kuna od dvostrukog je značaja budući da su s jedne strane do radnog mjesta došle dugotrajno nezaposlene žene, a s druge strane stariji i nemoćni. Svaka zaposlena žena brinula se o pet korisnika, redovno su ih obilazile i pružale im svu potrebnu pomoć, bilo da se radi o obavljanju kućanskih poslova, nabavi lijekova, pomoći pri obavljanju osobne higijene ili pak održavanju domaćinstva te kuhanju obroka. Nikako ne treba zanemariti ni socijalni kontakt i razgovor koji su od iznimne važnosti.

Također, projekt nudi i mogućnost stručnog usavršavanja. Nakon dvije godine rada s korisnicima čak 49 žena od početka lipnja ove godine pohađa edukacije. Od toga 41 žena stručno se usavršava za njegovateljicu i te edukacije još traju, dok je osam žena završilo edukaciju za pomoćnu kuharicu, za što im je ovih dana uvjerenje uručio župan Damir Bajs.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

– Ovaj program posebno mi je drag zato što je to prvi program koji smo ostvarili vezano uz novu mogućnost, a to je da se pomoć u kući prebaci u europski program. U našoj županiji više od 20 posto stanovnika ima više od 65 godina i treba pomoć koja im se pruža. Okvir ovog programa pomoć je našim sugrađanima treće životne dobi ponajviše, usavršavanje onih koji su zaposleni u programu, zaposlenje ljudi koji nisu bili u mogućnosti tada dobiti posao i to je za mene jedan od najvažnijih programa sa svime onime što iza njega stoji, a to je briga nas o našim sugrađanima koju ste vi proveli. Ja vam zahvaljujem na tome i čestitam – istaknuo je prilikom uručenja potvrda o osposobljavanju župan Damir Bajs.