Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
program

Za pomoć starijima u njihovoj kući 350.000 kuna

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Program poboljšava kvalitetu života starijih i nemoćnih na području Žumberka, Pisarovine i Pokupskog

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati program „Pomoć u kući“ na području općina Žumberak, Pisarovina i Pokupsko, za što je u ovoj godini osigurala 350.000 kuna. Svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

Objavljen raspored pregleda ranog otkrivanja melanoma Od 4. do 26. ožujka besplatni pregledi kože po gradovima

S obzirom na to da je Ministarstvo socijalne politike i mladih 2014. godine redefiniralo kriterije za stjecanje prava na pomoć u kući, mnogi korisnici ostali su bez prava na usluge na temelju tog programa. Zagrebačka županija je stoga najprije u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, a od 2017. godine i s općinom Pokupsko, odlučila nastaviti provoditi program „Pomoć u kući“ te pružiti nadstandard socijalnih usluga.

– Žumberak, Pokupsko i Pisarovina područja su posebne državne skrbi, no o njima značajno skrbi i Zagrebačka županija, kako kroz brojne infrastrukturne projekte tako i kroz socijalne programe. Program „Pomoć u kući“ Županija je u početku sufinancirala sa 150 kuna mjesečno po korisniku, a od prošle godine taj smo iznos povećali na 250 kuna – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te dodao kako je dom najprirodnije okruženje za život, a na ovaj način Županija želi omogućiti što većem broju stanovnika da ostanu u svom domu što je dulje moguće.

Program obuhvaća aktivnosti poput nabave i dostave hrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim, odnosno samačkim domaćinstvima.

Centru za rehabilitaciju Mala Terezija doniran kombi Za prijevoz osoba s motoričkim smetnjama Centru za rehabilitaciju Mala Terezija doniran kombi