Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Za programe i projekte udruga 1,165.000 eura

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Udruge su u fokusu Zagrebačke županije, financijski ih podržava, a one poboljšavaju kvalitetu društvenog i svekolikog života stanovnika

Zagrebačka županija raspisala je 790 tisuća eura vrijedne javne pozive kojima će u 2023. godini poduprijeti projekte i programe udruga.

Javni poziv

Sredstva su namijenjena udrugama za financiranje kulturnih, socijalnih, humanitarnih, vjerskih, obrazovnih, braniteljskih i programa i projekata civilne zaštite te udrugama iz područja poljoprivrede, lovstva, ribarstva i zaštite okoliša.

– U ovoj će godini Zagrebačka županija poduprijeti programe i projekte udruga s 1,165.000 eura, a mislim da ta brojka najbolje govori o tome koliko su udruge u fokusu Županije. Mi ih financijski podržavamo, a oni svojim projektima poboljšavaju kvalitetu društvenog i svekolikog života naših stanovnika – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović naglasivši da je početkom veljače Županija već raspisala dva natječaja za udruge iz sfere zdravstva u vrijednosti od 375 tisuća eura.

Prema riječima Renate Zgurić, pročelnice stručne službe župana, javni poziv za ostvarivanje prava na financiranje kulturnih, socijalnih, humanitarnih, vjerskih, obrazovnih, braniteljskih te programa i projekata civilne zaštite udruga i drugih neprofitnih organizacija u ovoj godini ukupne je vrijednosti 464.600 eura, a otvoren je do 15. studenoga. Maksimalan iznos koji udruga može ostvariti po pojedinom programu je 6700 eura.

– Zagrebačka županija poznata je kao "zeleni prsten" oko grada Zagreba, a svoj doprinos u očuvanju tog statusa i prirode daju i brojne ekološke udruge, za čije je projekte osigurano 55 tisuća eura. Natječaj je otvoren do 5. svibnja, a maksimalni iznos koji se može ostvariti po projektu je 5300 eura – rekla je Marija Kuzmić, ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Lovstvo i ribarstvo

Za lovstvo se sredstva dodjeljuju na temelju javnog natječaja namijenjenog za poboljšanje infrastrukture u lovištima poput uređenja objekata za obradu i čuvanje mesa divljači ili opremanje streljana, za što je osigurano 111.524 eura, a natječaj je otvoren do 6. svibnja. Na temelju javnog poziva za lovstvo dodjeljivat će se sredstava za unos divljači u lovište, sprečavanje šteta od divljači i slično. Prijave se primaju do 15. studenoga, a na raspolaganju je 26.047 eura.

Sredstva iz natječaja za ribarstvo namijenjena su za krajobrazno uređenje jezera i vodotoka te manifestacije. Najveći iznos potpore koji se može ostvariti je 6500 eura. Natječaj je otvoren do 6. svibnja, kao i natječaj za udruge iz područja poljoprivrede za koje je osigurano gotovo 90 tisuća eura.

Tradicionalna uskrsna izložba u prostorijama Zagrebačke županije Zadrugari iz 12 učeničkih zadruga izložili svoje kreativne radove ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Za oboljele od psorijaze osigurano 82.290 eura Izložba u Ekoparku Krašograd Inspiracija su im bijele rode, a autori su profesionalci i amateri