Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
JEDINSTVEN PROJEKT

Za rad s 42 djece s teškoćama u razvoju i u ovoj pedagoškoj godini spremni asistenti

Ugovor o sufinanciranju je župan Matija Posavec potpisao još u veljači ove godine
Foto: Međimurska županija
U županijskom proračunu za ovu je godinu predviđeno 460.000 kuna za financiranje 50 posto iznosa plaće asistenata.

Međimurska županija jedina u državi osigurava financijska sredstva za osobne asistente za djecu s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima. Tu dobru praksu nastavlja i u pedagoškoj godini 2020./2021.

MJERE ZA SVE GENERACIJE GRAĐANA Djeci asistenti, mladima pomoć i subvencije za kuće

U županijskom proračunu predviđeno je 460.000 kuna za financiranje 50 posto iznosa plaće 35 asistenata koji pružaju pomoć i podršku za 42 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Za ostvarivanje uspješnog uključivanja djeteta s teškoćama u razvoju u predškolski sustav nužna je podrška, a uloga osobnog asistenta je pružati potporu djetetu s teškoćama u razvoju u zadacima i svakidašnjim aktivnostima, usmjeravajući ga ovisno o teškoći koju dijete ima te prema uputama odgojitelja i stručnih suradnika vrtića. S obzirom na preporuke Stožera civilne zaštite, asistentima su osigurane zaštitne maske koje je donirala tvrtka Bali iz Donje Dubrave. Inicijativa za provođenje tog programa započeta je 2015. godine.

Potpisan ugovor s "Prvim korakom" Već petu godinu jedini u državi plaćaju asistente u vrtićima

– Kako zakonski okviri u Hrvatskoj ne pretpostavljaju model integracije djece predškolskog uzrasta, Međimurska županija i Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav Međimurske županije Prvi korak, uz podršku općina i gradova, prvi su implementirali ovakav oblik podrške. Međimurska županija još je uvijek jedina županija u Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, pomagače osigurava i djeci vrtićkog uzrasta – napominju.

Savez Prvi korak okuplja četiri udruge – Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom te Udrugu za autizam Pogled.

OSIJEK Novi asistenti za podršku osobama s mentalnim poteškoćama

– Međimurska županija i u ovom je području poslužila kao primjer dobre prakse, a provoditelji jedinstvenog programa u državi nadaju se da će se potreba za uslugom osobne asistencije u vrtićima prepoznati na nacionalnoj razini te regulirati zakonom, čime bi se stvorila mogućnost sustavnog financiranja, stvaranja boljih uvjeta rada i pružanja kvalitetnije usluge najranjivijoj skupini društva – zaključuju.