Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Za rad zimske službe Zagrebačke županije osigurano 2,6 milijuna eura

Zimska služba Zagrebačke županije
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Županijska uprava za ceste organizira provođenje zimske službe na 1230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području županije u zimskom razdoblju 2023./2024., za što je osigurano 2,6 milijuna eura.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1230 km županijskih i lokalnih cesta na području županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2024. Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka istaknuo je kako će ekipe zimske službe biti danonoćno na raspolaganju i apelirao na vozače i sve sudionike u prometu da se pridržavaju ograničenja brzine i prate signalizaciju na cestama. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 475 km državnih cesta za koje su nadležne Hrvatske ceste. Radove zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti.

Sedam mjesta pripravnosti

– Kroz ovih sedam mjesta pripravnosti za potrebe zimske službe, Okuje, Goričicu, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad, raspolažemo s ukupno 58 potpuno opremljenih vozila, a za državne, županijske i lokalne ceste osigurano je 11.000 tona soli i 7000 m3 sipine – rekao je direktor Županijskih cesta Tomislav Bačanek, dodavši da su sva vozila i sva mjesta pripravnosti komunikacijski umrežena. Također, na prometnicama diljem Zagrebačke županije u tijeku je postavljanje 1000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane "pahulje", oko 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova.

– Zimska služba je spremna, a kako bi se cestama moglo nesmetano i sigurno prometovati tijekom cijele godine, nužno ih je kontinuirano održavati – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, osvrnuvši se na ovogodišnje ulaganje u obnovu prometne infrastrukture.

– Naše ceste doživjele su "preporod". Iz Fonda solidarnosti EU ŽUC je osigurao 91 milijun eura, a rezultati su itekako vidljivi na terenu – obnovljene ceste, mostovi i sanirana klizišta diljem Zagrebačke županije – dodao je Kožić, naglasivši kako je riječ o povijesnom ulaganju.

Osiguravanje prohodnosti

Inače, ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste veće prometno-ekonomske važnosti s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od 5.00 do 20.00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20.00 i 5.00 sati kod prosječnog sniježenja te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20.00 i 5.00 sati kod iznadprosječnog sniježenja. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja, kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti. Njihova se prohodnost mora osigurati od 7.00 do 20.00 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.

PREDSTAVLJANJE ovogodišnje ponude restorana održano je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije Dane Okusa hrvatske tradicije organiziraju 12 županijskih turističkih zajednica Oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije dodijeljena i Kavani Livadić ŽUPANIJA ulaže u uvjete rada nastavnika i kvalitetu školovanja Zahvalnice dobilo 26 radnika Priznanja za izniman doprinos i postignuća ODLUKA da se ovdje sagradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije na temelju mnogih faktora pokazala se ispravnom, a nakon otvaranja već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu, naglasio je izvršni direktor Robert Machtlinger Proizvodni prostor tvornice će se utrostručiti FACC u proširenje investicije u Hrvatskoj ulaže 21 milijun eura