Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ukupna poljoprivredna proizvodnja odvijala se na 65 tisuća hektara

Za razvoj poljoprivrede isplaćeno više od 54 milijuna eura potpora

storyeditor/2024-08-02/PXL_110724_117382964.jpg
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, prema zahtjevima za državnu potporu u 2023., odvijala se na 65.000 ha
Poljoprivredni proizvođači iz Brodsko-posavske županije prošle su godine izdašno podržani sredstvima iz pretežito europskih fondova

Ukupno isplaćene novčane potpore za razvoj poljoprivrede Brodsko-posavske županije u 2023. godini iz državnog, europskog i županijskog proračuna iznosile su 54,08 milijuna eura i veće su za 5,4 milijuna eura, odnosno 11 posto u usporedbi s 2022. godinom.

Ukupno ostvarena izravna plaćanja iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, mjere tržišne potpore, ruralne mjere i nacionalna plaćanja iznose 52,9 milijuna eura i veća su za 6,3 milijuna eura ili 13,6 posto u odnosu na godinu prije.

Istaknuo je to resorni pročelnik Željko Burazović u izvješću o stanju u poljoprivredi u Brodskoj-posavskoj županiji u prošloj godini.

Zasijano 65 tisuća hektara

Ukupna poljoprivredna proizvodnja, prema podnesenim zahtjevima za državnu potporu u 2023. godini, odvijala se na 65 tisuća hektara, a najveća zasijanost površina od čak 57 posto tradicionalno je bila sa žitaricama. Dohodovnija proizvodnja uljarica odvijala se na 14 posto svih poljoprivrednih površina upisanih u upisnik. Pod krmnim kulturama bilo je 19 posto, a pod voćarskim 4,5 posto poljoprivrednih površina.

– Stanje poljoprivrede naše županije zapravo je slika korištenja proizvodnog resursa u poljoprivredi. Ovo izvješće otkriva da smo još uvijek županija suhog ratarenja – rekao je Burazović.

Što se tiče stočarske proizvodnje, dvije glavne komercijalne grane, mljekarska i svinjogojska, uspjele su većim dijelom zadržati ili blago povećati razinu proizvodnje. Tako je 118 proizvođača mlijeka proizvelo 11 milijuna litara. U ovčarskoj proizvodnji 12.114 rasplodnih ovaca predstavlja povećanje od 18 posto, dok 269 grla izvorne hrvatske pasmine cigaja koja se uzgaja isključivo radi mesa čini 27 posto ukupnog broja te pasmine u Hrvatskoj. Registrirana su i 2302 aktivna grla kopitara.

– U svinjogojskoj proizvodnji, bez obzira na značajno otežane uvjete poslovanja, a koje je naložila afrička svinjska kuga, s kojom smo se borili od 26. lipnja do 15. prosinca, bilježimo i dalje povećanje broja krmača pod kontrolom proizvodnosti. Bilo ih je 280 komada, što je veoma važno zato što su one pretpostavka stvaranja tržnih viškova u svinjogojskoj proizvodnji – poručio je pročelnik Burazović.

Konsolidirana dobit

Prema službenoj analizi financijskih rezultata poslovanja poduzetnika koju je izradila Fina, u ukupno konsolidiranoj dobiti gospodarstva Brodsko-posavske županije nakon oporezivanja participira i djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva sa 7,3 milijuna eura. Ovaj rezultat ostvarilo je 136 poduzetnika u poljoprivredi, obveznika poreza na dobit, koji su upošljavali 945 radnika.

Vijećnici Županijske skupštine većinom glasova podržali su izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2023. godini.

Planirani zahvat podrazumijeva formiranje novih zelenih površina na kojima će biti posađeno 200 različitih autohtonih vrsta stabala poput rogača, masline, hrasta, košćele, smokve tamarisa i bora Dubrovačko primorje Počinje ozelenjavanje javnih površina storyeditor/2024-08-02/ocjenjivanje_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Poziv medarima Do 23. kolovoza prijave uzoraka meda za ocjenjivanje storyeditor/2024-08-02/SLIKA_1__Opcina_Dubrava_nastavlja_s_mjerama_pomoci_ucenicima.jpg Donesena je i odluka o privremenom iseljavanju Dječjeg vrtića Dubrava zbog gradnje novog Nastavljaju s mjerama pomoći učenicima i ulaganjima u sport