Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
MAKSIMALNA POTPORA PODUZETNICIMA

Za Razvojnu agenciju ODRAZ Dugopolje osigurano 1,8 milijuna bespovratnih kuna iz fonda EU

Foto: Milan Sabic / PIXSELL
ODRAZ će provoditi programe s fokusom na energetsku učinkovitost u poslovanju, zelenu ekonomiju i trgovinu te modele održivog poslovanja

Kako bi se dodatno osnažilo poduzetništvo na prostoru Dugopolja, ali i cijelog prostora Dalmatinske zagore, osmišljen je projekt ‘Razvoj usluga i kapaciteta Razvojne agencije Općine Dugopolje – ODRAZ’ čija je osnovna ideja potaknuti novi zamah razvoja poduzetništva u Dugopolju.

HAK-ova investicija u središtu Gospića vrijedna pet milijuna kuna bit će završena do ljeta Građani i turisti moći će računati na usluge vučne službe ili popravka vozila

Projekt ODRAZ-a je pozitivno ocijenjen u postupku evaluacije pristiglih prijava na ITU poziv „Razvoj Poduzetničkih potpornih institucija Urbane aglomeracije Split“, čime su Dugopolju osigurana ukupna bespovratna sredstva od 1.825.701 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 2.149.056 kuna, doznajemo od Marije Čipčić, ravnateljica Razvojne agencije Općine Dugopolje ODRAZ.

Usmjeravanje poduzetnika

Osigurana sredstava će biti utrošena na infrastrukturno opremanje i uređenje Razvojne agencije ODRAZ, ali i na zapošljavanje tri nova djelatnika Agencije.

– Oni će održavati edukacije, pripremati projektne prijave te pružati potrebnu savjetodavnu podršku postojećim mikro, malim i srednjim poduzetnicima te svim zainteresiranima za razvijanje poduzetničkih ideja u obliku start-up i spin-off poduzeća – najavljuje Marija Čipčić.

Pojašnjava kako je motiv za apliciranje projekta intencija Općine Dugopolje pružanja maksimalne potpore poduzetnicima te iskorištavanja punog potencijala razvoja općine, a posebice gospodarskih zona u Dugopolju u kojima je još jedan dio parcela neaktivan.

ČAZMA Braniteljskim udrugama uskoro i novi prostor

– Sama potpora je osmišljena kao financijsko i projektno savjetovanje kojim se poduzetnike želi usmjeriti na proširenje proizvodnih kapaciteta, posebno kroz zelene i digitalne tehnologije. U skladu s ciljevima nove financijske perspektive Europske unije, ODRAZ će provoditi programe s fokusom na energetsku učinkovitost u poslovanju, zelenu ekonomiju i trgovinu te modele održivog poslovanja. Time se želi doprinijeti razvoju i primjeni novih energetski učinkovitih rješenja te rješenja sa smanjenim nepovoljnim utjecajem gospodarstva na okoliš, a posebna pozornost će pritom biti usmjerena na poduzetnike koji djeluju u sektoru prerađivačke industrije – kaže Marija Čipčić.

Razvojna agencija Općine Dugopolje – ODRAZ je poduzetnička potporna institucija registrirana 2018. godine s ciljem poticanja gospodarskog i društvenog razvoja Općine.

– Djelovanje Razvojne agencije Općine Dugopolje nastoji ostvariti viziju razvoja Dugopolja utemeljenu na zelenom i pametnom rastu – naglašava Marija Čipčić, koja je iznimno ponosna što se, unatoč smještaju u ekonomski slabije razvijenoj Dalmatinskoj zagori, Dugopolje ističe kao općina koja je iznimno uspješna u povlačenju sredstava iz Europske unije, na čemu temelji svoj gospodarski prosperitet.

U pripremi sportska dvorana

Među aktualnim važnijim projektima sufinanciranima sredstvima Europske unije na prostoru Općine ističu se izgradnja novog dječjeg vrtića, izgradnja reciklažnog dvorišta, uređenje ljetne pozornice pokraj crkvice sv. Roka, uvođenje besplatnog WiFi-ja na području cijele općine, uređenje planinarske staze od zaseoka Doždori do Ljubljanskog vrha, realizacija sekundarne kanalizacijske mreže i izgradnja nove zelene tržnice.

GAREŠNICA Za GAK više od 900 tisuća kuna, za cestu kroz Dišnik milijun kuna

– U pripremi je izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane koja će oplemeniti sportske i društvene sadržaje u Općini – doznajemo od ravnateljice Čipčić.