Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavnici osam županija sastali se u Požegi

Za sanaciju stambenih objekata oštećenih u olujnom nevremenu 20 milijuna eura

Župan Danijel Marušić na sastanku predstavnika osam županija pogođenih olujnim nevremenom u Požegi
Foto: Brodsko-posavska županija
Uz oštećenja na stambenim objektima građana, govorilo se i o posljedicama nevremena na objektima javne infrastrukture i poljoprivrednim usjevima na kojima su zabilježene velike štete, posebice u najviše pogođenim županijama, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

Požega je bila domaćin radnog sastanka predstavnika osam županija pogođenih olujnim nevremenom 19. i 21. srpnja. Na sastanku se razgovaralo o izjednačavanju procedure i kriterija za raspodjelu inicijalnih 20 milijuna eura iz državnog proračuna, usmjerenih prema stradalim županijama za hitnu sanaciju šteta nastalih na stambenim objektima nužnima za život.

Požega je izabrana je za domaćina radnog sastanka jer se 2021. godine već našla u sličnoj situaciji. Na sastanku su predstavnici Požeško-slavonske županije izložili svoja iskustva u provedbi modela pomoći koji su primijenili nakon prirodne nepogode. Tada, kao i sada, Vlada RH donijela je odluku o pomoći stanovnicima pogođenih područja.

S obzirom na razmjere štete i zakonske rokove, očekuje se kako će procedure procjene šteta, utvrđivanja kriterija i isplate sredstava županijama biti završene polovicom rujna. Uz oštećenja na stambenim objektima građana, govorilo se i o posljedicama nevremena na objektima javne infrastrukture i poljoprivrednim usjevima na kojima su zabilježene velike štete, posebice u najviše pogođenim županijama, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj.

Sastanku je nazočio i brodsko-posavski župan dr.sc. Danijel Marušić.

U Brodsko-posavskoj županiji predano je oko 6400 obrazaca prijave štete samo na stambenim i gospodarskim objektima, a povjerenstva izlaze na procjenu štete nastale na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i ostaloj imovini građana. U olujnom nevremenu u Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je 18 škola, od kojih je na 11 potrebna sanacija, a pet je objekata teže oštećeno. Ukupna šteta na obrazovnim ustanovama procijenjena je na milijun eura. 

Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave u Slavonskom Brodu brodsko-posavska županija Luka Brod imat će tri skladišta, a promet će rasti iz godine u godinu brodsko-posavska županija brodsko-posavska županija U prvih šest mjeseci ove godine najveći porast noćenja u Hrvatskoj Hvala svim poginulim hrvatskim braniteljima. Cijena kojom su oni platili našu slobodu neprocjenjiva je, rekao je Branko Sabo Polaganje vijenaca uz 28. obljetnicu Oluje Prisjećajući se veličanstvene vojne pobjede, prisjećamo se i svih palih hrvatskih sinova