Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
bespovratna podjela

Za ublažavanje posljedica krize potpore od 20 do 50 tisuća kn

kafić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Na natječaj su se prijavila 324 zainteresirana poduzetnika, a za starije županijske mjere za poticanje poduzetništva, od 2014. do 2019. godine, imali su ukupno 490 prijava.

Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik odjela za gospodarstvo i EU fondove Anđelko Katavić predstavili su u splitskom hotelu Cornaro četiri nove mjere iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za razdoblje 2020. – 2025. Potpisnici ugovora, njih 274 koji su ispunili uvjete natječaja, dobit će namjenska bespovratna sredstva za što će iz proračuna županije biti izdvojeno tri milijuna kuna. Potpore se kreću u iznosu od 20.000 do 50.000 kuna.

Andrej Plenković u Splitu se sastao s lokalnim čelnicima Analizirali projekte usvojene prije dvije godine Boban: Očekuju nas operativni radovi na brojnim prometnim projektima

Veliki interes

– COVID je učinio svoje u svim segmentima, pa tako i u gospodarskom. Poglavito se to odrazilo na mlade ljude koji su zakoračili u poduzetničke vode. Njima je posebno teško, nisu imali prilike stvoriti nekakav kapital u prethodnom poslovanju, nego baš kad su krenuli došao je COVID i sve ih skupa vratio na nultu poziciju. Zato mi jesmo tu, i zato smo s ovim mjerama izašli ove godine. Moram reći da su brojke i za nas iznenađujuće. Program sadržava 4 mjere – poduzetnici početnici, žene poduzetnice, očuvanje tradicijskih djelatnosti i potpora poduzetnicima početnicima čije je poslovanje otežano pandemijom, namijenjene onima koji su svoje firme osnovali tek ove godine – rekao je Blaženko Boban.

Na natječaj su se prijavila 324 zainteresirana poduzetnika, a za starije županijske mjere za poticanje poduzetništva, od 2014. do 2019. godine, imali su ukupno 490 prijava. Boban kaže da su iznenađeni tolikim interesom, ali i zadovoljni jer su očito pokrenuli jako korisnu mjeru za koju je u županijskom proračunu predviđeno čak 7,3 milijuna kuna. Jako je važno što je uvjet i bar jedno novootvoreno radno mjesto, što znači da su ove mjere donijele minimalno 274 nova radna mjesta.

Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička škola dobile po 30 milijuna kuna za projekte SNAŽNI DOPRINOSI Boban: Jedina smo županija u Hrvatskoj s dva centra kompetencije

– Njih 274 ispunili su sve uvjete natječaja i za njih je osigurano oko 3 milijuna kuna.  Ostatak do 7,3 predviđenih milijuna kuna za još 168 malih poduzetnika i poduzetnica bit će postupno osiguran kroz rebalans i novi županijski proračun, te će svi oni potpisati ugovore do konca ove ili početkom sljedeće go dine. Budimo realni, najteže je upravo onima koji su tek krenuli u poduzetničke vode i odmah su zaustavljeni pandemijom koronavirusa. Stoga smo za njih osigurali po 41 do 42 tisuće kuna. Ove mjere rezultirale su otvaranjem novih radnih mjesta jer je jedan od uvjeta natječaja bio bar jedan novozaposleni što generira 274 nova radna mjesta – naglasio je Boban.

Usporedio je statističke podatke s kraja 2017. godine kada je na području Županije bilo 33.000 nezaposlenih  s današnjom brojkom od 23.690.

– Reći će neki da je taj pad broja nezaposlenih zbog odjava sa Zavoda i odlaska iz RH. Međutim, statistika broja zaposlenih kojih je 2017. bilo 147.000, a ove godine 159.000, potvrđuje nam da na području Županije imamo 12 tisuća novozaposlenih, što je izvrstan podatak, unatoč posljedicama epidemije. Uvjeren sam kako je županijski tim sa zamjenikom župana Antom Šošićem  i pročelnikom za gospodarstvo i EU fondove Anđelkom Katavićem i suradnicima znatno doprinio takvoj pozitivnoj slici – poručio je Boban.

Pohvalio je također izvrsnu komunikaciju s Ministarstvom gospodarstva, ministarstvima regionalnog razvoja i poljoprivrede i cijelom Vladom RH. Zamjenik župana Ante Šošić rekao je kako za 12.000 novozaposlenih na području Županije možemo zahvaliti, između ostaloga, ovim i sličnim mjerama kojima Županija potiče najveću ciljanu skupinu, male poduzetnike početnike.

Igralište ima dvostruku ljuljačku, tobogan, gredu i oprugu, a vrijedno je 410.000 kuna, od kojih je 304.362 kn financirala Županija Župan Boban otvorio novo dječje igralište u Drašnicama Župan Boban otvorio novo dječje igralište u Drašnicama

Olakšavanje prvih koraka

– Mali poduzetnici čine 90 % ukupnog broja poduzetnika, kako u županiji tako i u cijeloj RH. Zato su ove mjere izvanredne, kumulativno doprinose porastu novozaposlenih i smanjenju broja nezaposlenih. To je dobar smjer kojega se trebamo držati i ubuduće. Ono što mikropoduzetnicima otežava start upravo je nedostatak jeftinog novca, te ovo predstavlja izvanredan supstitut koji olakšava njihove prve poduzetničke korake – rekao je Šošić.

Istaknuo je podatak prema kojem u ukupnom broju poduzetnika kojima su dodijeljena sredstva 20 % čine žene, poduzetnice početnice, koje primjerice mogu pravdati dobivena sredstva između ostaloga i troškovima plaćanja dječjeg vrtića do iznosa 6 tisuća kuna.