Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U Karlovačkoj županiji:

Zabranjeno spaljivanje na otvorenom, jer u četiri dana vatrogasci morali gasiti čak 70-ak požara

Ilustracija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
"Upozoravali smo građane i apelirali da se pridržavaju Odluke o sprečavanju nastajanja i širenja požara na otvorenom prostoru. No, bez rezultata"

Karlovački župan Damir Jelić, na preporuku županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića, zabranio je do daljnjega bilo kakvo spaljivanje na otvorenom. Razlog tome je drastično povećanja broja požara u zadnjih nekoliko dana na području Karlovačke županije. U samo četiri dana zabilježili su čak 70-ak požara, pa je na terenu bilo 170-ak vatrogasaca profesionalaca i dobrovoljaca, s 45 vozila. Opožareno je bila čak 1200 hektara. U jednom su danu zabilježili 30-tak požara, što je uvelike otežavalo rad vatrogasaca i dovodilo u pitanje kvalitetu rada, obzirom da su sve ekipe bile raspoređene na terenu.

Karlovac Godišnju uštedu od oko 450.000 kuna obje strane daju za pomoć starijim sumještanima Karlovac i Županija sjednice ubuduće, umjesto putem radija, prenose putem Live Streama na YouTubeu

 - Upozoravali smo građane i apelirali da se pridržavaju Odluke o sprečavanju nastajanja i širenja požara na otvorenom prostoru. No, bez rezultata. Požari su stoga tijekom četvrtka poprimili takve razmjere da su opožarene površine od 50 do 100 hektara i to zahtijeva angažman i ljudi i operative i tehnike pa smo morali reagirati i uputiti zahtjev županu da proglasi zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru ne bi li reducirali broj požara. Nadamo se da će ovi postupci uroditi plodom i da ćemo utjecati na građane koji ne poštuju zakonom propisane odredbe da ne čine prekršaje i da ti prekršaji mogu za njih biti ne samo financijske prirode nego da mogu biti teže sankcionirani - kazao je Goran Franković, vatrogasni zapovjednik.

Najviše je požara bilo u južnom dijelu županije; na području Krnjaka, Perjasice, Primišlja, Generalskog Stola, na ogulinskom području, Tounju, Josipdolu, Plaškom i to uglavnom na zapuštenom zemljištu.

– To je potez koji se učestalo pojavljuje kao problem i na tim područjima nismo mogli djelovati zbog minski sumnjivog područja, nepristupačnog terena i morali su ostati u nekontroliranoj fazi tijekom noći. To nije jednostavno vatrogasnom zapovjedniku. Moramo shvatiti da požar gase živi ljudi, naši građani koji imaju svoje radne obaveze i da dobrovoljni vatrogasci nisu samo na raspolaganju na znak uzbune nego moraju imati određene obaveze prema poslodavcima - kazao je G. Franković.