Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 73 pregleda
Poljoprivredne površine

Zadarskoj županiji 7,3 milijuna kuna za razminiranje

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
U Zadarskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 70,4 km2, a za što je utrošeno oko 590 milijuna kuna.

U Zemuniku Gornjem održana je konferencija o razminiranju minski sumnjivih poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji koja se provode u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 . - 2020. Projektom će se razminirati poljoprivredne površine i šumsko zemljište na području Grada Benkovca; u naselju Vukšić; na području Općine Posedarje; u naseljima Slivnica, Vinjerac, Posedarje i Islam Latinski; te na području Općine Zemunik Donji u naselju Zemunik Gornji, ukupne tlocrtne površine 715.034 m2. Vrijednost projekta iznosi 7.311.222,65 kuna.

Zadarska županija za navedeni je projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR). Župan Stipe Zrilić istaknuo je problem miniranosti u Zadarske županije, i to sa sigurnosnog i gospodarskog aspekta. U svom obraćanju župan je zahvalio HCR-u na dobroj dugogodišnjoj suradnji koja se očitovala i kroz zajedničku realizaciju ovog projekta razminiranja poljoprivrednih površina, priopćili su iz Zadarske županije.

Nakon ratnih operacija od 3643 km2 kopnene površine Zadarske županije, prema prosudbama HCR-a, pod sumnjom na miniranost bilo je oko 800 km2. Tadašnja struktura MSP bila je takva da je 45% minski sumnjivog područja otpadalo na kuće, okućnice, gospodarske objekte i infrastrukturu što je bila najveća kočnica gospodarskog rasta, a ujedno i ozbiljna prijetnja stanovništvu koje živi na područjima uz minski sumnjivi prostor.

Županija vrlo sustavno pristupa rješavanju problema čišćenja svog područja od zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima pri čemu intenzivno surađuje s jedinicama lokalne samouprave čije prioritet ugrađuje u plan razminiranja te ga prosljeđuje HCR-u. 

U Zadarskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 70,4 km2, a za što je utrošeno oko 590 milijuna kuna. Danas ukupan minski sumnjiv prostor u Zadarskoj županiji iznosi 35,5 km2. Trenutno se na području Zadarske županije izvode poslovi razminiranja prema 13 projekata ukupne veličine oko 4,5 km2, i to u naseljima Bila Vlaka, Mala Bobija i Maričići, na području naselja Zemunika Gornjeg, naselja Vukšić, naselja Velim, zaselka Dobra Voda u naselju Pristeg, naselja Kruševo, naselja Prkos i Gorica te na poljoprivrednim površinama.