Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
45. Zapovijed pod lipom

“Zadatak mladih je da se uhvate u kolo i zaplešu”

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Manifestaciju organizira KUD Sloga Miklouš

Druga nedjelja u srpnju vrijeme je kada stanovnici Miklouša pokraj Čazme i okolnih sela slave svoje starinske običaje i kulturnu tradiciju. Vade brižno čuvane predmete i odjeću, ukrašavaju kuće i ulice tradicionalnim ukrasima i u selu veselo dočekuju goste koji dolaze na cjelodnevno druženje. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji “Zapovijed pod lipom” koja se tijekom proteklog vikenda održala 45. put.

Međunarodna folklorna svečanost Međunarodna manifestacija Ovog tjedna bogatstvo europskog folklora na ljetnim pozornicama

Manifestacija je to koju gotovo pola stoljeća vrijedno organizira KUD Sloga Miklouš te koja okupi velik broj posjetitelja. Tako je i ove godine, nakon završetka žetvenih radova, cijelo selo zakoračilo u prošlost te poprimilo nekadašnji tradicionalni izgled, kao i njegovi stanovnici koji vjerno prikažu izgled narodnih nošnja. Žene su kuhale tradicionalnu hranu, a nakon mise na ukrašenoj pozornici i starim drvenim kolima trubač je tradicionalno pozivao sve prisutne na slušanje Zapovijedi. Pod stoljetnom lipom u živopisnom moslavačkom selu Mikloušu čitala se šaljiva zapovijed općinskog poglavarstva, zapovijed koju osmišljavaju članovi društva, a cilj joj je aktualiziranje suvremenih problema na tradicionalan način.

Zapovijed je pročitao seoski starješina, gazda Tonja koji je na kraju zaključio da je njemu zadatak “ić´ čuvat krave, a mladima da se uhvate u kolo i zaplešu”. Ovako detaljno osmišljena manifestacija Čazmancima je donijela nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude ove destinacije.

440. rođendan grada Karlovca TRI TJEDNA ZABAVE Karlovac proslavio svoj 440. rođendan: Finale zaokruženo balom, vatrometom i Gibonnijem