Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novska

Zagrebačka kompostana ide na referendum

1/2
Foto: Danijel Prerad
Gradonačelnik Novske Marin Piletić podržao je ideju referenduma kojeg su prije desetak dana zatražili i predstavnici Demokratske lokalne stranke  prikupivši više od 1600 potpisa građana koji se protive izgradnji kompostane u Poduzetničkoj zoni

Odluka o gradnji zagrebačke kompostane u Novskoj bit će donesena na referendumu, odlučio je tako vladajući novljanski HDZ koji ima i većinu u Gradskom vijeću.

- Odluka o gradnji kompostane, pogona za preradu biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska, neće se donijeti bez glasa naših građana. Gradski odbor HDZ-a Novska predložit će Gradskom vijeću Grada Novske da raspiše referendum u kojem će se građani moći izjasniti oko kompostane. Važno nam je da ovu odluku donesemo u suglasju s građankama i građanima Grada Novske. Bit će ispravna odluka - rekla je Ivana Kuzlić, tajnica GO HDZ Novska.

Prikupljeno 1632 potpisa na peticiji protiv zagrebačke kompostane u Novskoj NOVSKA Prikupljeno 1632 potpisa na peticiji protiv zagrebačke kompostane

Naime, nakon što je Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj, Gradsko vijeće Novske bi trebalo podržati taj sporazum i započeti izradu Studije izvodljivosti. Kako je rečeno, to automatski ne znači da će se kompstana graditi, nego će se konačna odluka donijeti nakon provedenog referenduma građana kojem će prethoditi informativna kampanja o samom projektu.

- Kultura gospodarenja otpadom nije samo problem kako sagledavaju neki, nego resurs kojim se podiže kvaliteta života - istaknula je Marija Kušmiš, članica predsjedništva GO HDZ Novska. 

Gradonačelnik Novske Marin Piletić podržao je ideju referenduma kojeg su prije desetak dana zatražili i predstavnici Demokratske lokalne stranke  prikupivši više od 1600 potpisa građana Novske koji se protive izgradnji kompostane u Poduzetničkoj zoni Novska. 

Za ovu mjeru Grad Novska je osigurao u ovogodišnjem proračunu 800.000 kuna Novska Nove mjere poticanja poduzetništva