Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
VELIKO ULAGANJE

Zagrebačka županija pokreće novi ciklus energetskih obnova

U PROTEKLIH pet godina Zagrebačka je županija uz pomoć europskih sredstava energetski obnovila četiri zgrade osnovnih i srednjih škola te tri doma zdravlja
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Provest će se energetska obnova zelinskih SŠ Dragutina Stražimira i OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom, ispostava Doma zdravlja u Samoboru i Upravna zgrada županije u Ivanić-Gradu

Nakon što je u proteklih pet godina uz pomoć europskih sredstava energetski obnovila četiri škole i tri doma zdravlja, Zagrebačka županija kreće u novi ciklus energetskih obnova. Tako su koncem prošle godine Zagrebačkoj županiji dodijeljeni novi ugovori na temelju javnog poziva koji je raspisalo i provelo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sredstva su namijenjena za energetsku obnovu bolnica, domova zdravlja, škola i ostalih javnih zgrada opće namjene, a bespovratni dio osiguran je iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Na razini cijele Hrvatske dodijeljeno je 30 ugovora o energetskoj obnovi javnih zgrada ukupne vrijednosti 73,8 milijuna eura. Među njima, najviše ugovora dodijeljeno je Zagrebačkoj županiji, i to za energetsku obnovu zelinskih SŠ Dragutina Stražimira i OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom, ispostave Doma zdravlja u Samoboru i Upravne zgrade Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu.

Rezervna lista

Za OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu, iako je donesena odluka o sufinanciranju, ugovor nije dodijeljen, već je na revidiranju s obzirom na to da su u tijeku radovi na obnovi škole nakon olujnog nevremena ovog ljeta koje u cijelosti sa 670 tisuća eura financira Zagrebačka županija.

– Ukupna vrijednost naših pet odobrenih projekata je 15,6 milijuna eura, a odobrena su nam bespovratna sredstva u iznosu od 6,3 milijuna eura – rekao je pročelnik UO za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić, dodavši kako su još tri projekta – ispostave Doma zdravlja u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici te OŠ Jakovlje, prošla na javnom pozivu, ali su s obzirom na alokaciju sredstava u ovom trenutku na rezervnoj listi. Izrazio je nadu da će se sredstva osigurati i za spomenute projekte.

Podsjetimo, u prethodnom ciklusu energetskih obnova zgrada javne namjene Zagrebačka županija bila je vrlo uspješna u povlačenju europskih sredstava, ali i sama je osigurala znatna sredstva za energetsku obnovu objekta na svom području. Tako su u proteklih pet godina energetski obnovljene četiri zgrade osnovnih i srednjih škola. Radi se o investicijama ukupne vrijednosti 8,211.551 eura, od čega je 3,583.516 eura dobiveno bespovratno iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Županija je sama uložila 2,773.907 eura, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU 1,871.392 eura. Tim je sredstvima kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova energetski obnovljen kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, zajedno sa sportskom dvoranom, zgrada i sportska dvorana Srednje škole Vrbovec, zgrada Područne škole Rakov Potok te OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.

Osim škola, Županija je energetski obnovila i ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, a u proteklih pet godina energetski su obnovljene zgrade triju ispostava – u Jastrebarskom, Vrbovcu i Zaprešiću, a čija ukupna vrijednost obnove premašuje iznos od 1,367.045 eura.

Uštede energije

Od tih sredstava polovina je financirana iz EU fonda za regionalni razvoj, a druga polovina sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon obnove, godišnje uštede primarne energije idu do 80 posto, a emisija štetnih stakleničkih plinova smanjuje se za gotovo 70 posto.

PREMA INDEKSU razvijenosti Jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se u osam skupina, pri čemu se u VIII. skupini nalaze iznadprosječno rangirane jedinice lokalne samouprave. zagrebačka županija Zagrebačka županija u top pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj OCIJENJENA su 44 uzorka, nijedan nije odbačen Izložba rakija Zagrebačke županije Šampion izložbe je Ivan Martinko s rakijom šljivovicom Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije održao je sjednicu Natječaji se raspisuju u prvoj polovici 2024. Zagrebačka županija za branitelje izdvojila gotovo 180 tisuća eura