Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
prijam 119. brigade HV-a u povodu 28. godišnjice osnutka

Zahvala hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu

Foto: Istarska županija
Tijekom njezina djelovanja sedmorica pripadnika 119. brigade dali su svoje živote, a 82 su ranjena

U povodu 28. godišnjice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske u sjedištu Istarske županije u Puli v.d. župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek upriličili su prijam za njezine pripadnike.

Proširenje suradnje

Župan Radin naglasio je da su Županija i Grad Pula svake godine aktivni sudionici ove značajne obljetnice.

održan sastanak Ovogodišnja 28. obljetnica pogibije bjelovarskih branitelja započet će 8. rujna kod Rakovog Potoka

– Imate našu podršku i kao i ranijih godina prisustvovat ćemo ovom događaju. Otvoreni smo za razgovor, ne samo u vezi s obljetnicom, već i o vašim drugim aktivnostima. Od sljedeće godine Istarska županija preuzima poslove državne uprave, među kojima su i oni povezani s pitanjima branitelja. Ako smo do sada bili usko povezani što se tiče suradnje, od sljedeće godine bit ćemo još i više – poručio je Radin.

Zamjenik Cvek pozdravio je sve prisutne u ime gradonačelnika Borisa Miletića i Grada Pule, te je 119. brigadi čestitao na obljetnici. – Svaki put ističemo koliko smo ponosni na sve ono što ste učinili u obrambenom ratu. Posebno u Puli gdje je bio stacioniran velik broj pripadnika JNA, pa je najvažnija zadaća bila očuvati mir. Ponosni smo i na vaš ratni put koji je bio i ostao bez mrlja. Na tome vam od srca zahvaljujemo, a kao Grad ostajemo vam uvijek na raspolaganju – rekao je Cvek.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odnosno podružnice Istarske županije Roberto Fabris zahvalivši na prijmu. Osvrnuo se na 119. brigadu kazavši da je postrojba cijeli svoj ratni put provela na Ličkom ratištu, jedan dio bio je u Slavoniji, a jedan u području Stona. Vrhunac djelovanja bila je vojno-redarstvena akcija Oluja. Tijekom djelovanja 119. brigade sedmorica pripadnika dali su svoje živote, a 82 su ranjena.

IVANEC Održan 14. memorijalni turnir za poginule vukovarske branitelje

– Istra mora biti ponosna na svoju 119. brigadu, ali i sve druge postrojbe s ovoga područja – kazao je Robert Fabris koji je u brigadi proveo čak 1700 dana i tamo ostavio svoj mladi život, kako je kazao. Rekao je da ga danas boli što mladi odlaze iz zemlje za koju su se očevi borili i stvarali je, ali i dodao kako vjeruje u bolju budućnost.

Imala četiri bojne

Čelni ljudi 119. brigade ističu da imaju vrlo dobru suradnju s Gradom Pulom, Gradom Rovinjem i Gradom Labinom, ali i ostalim gradovima i općinama u Istri te Istarskom županijom. Zahvaljujući njihovoj financijskoj i drugoj pomoći omogućena je realizacija konstruktivnih inicijativa i projekata, a jedan od takvih projekata je obilježavanje godišnjice 119. brigade HV-a koja je osnovana 7. rujna 1991. i pokrivala je cijelu Istru s 4 bojne; po jednom u Umagu i Pazinu te dvjema pulskim, prvom i četvrtom.

dalj Obljetnice pogibije šest pripadnika 1. gardijske brigade 'Tigrovi' u Erdutu