Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Osiguran rad Društvenog centra Kostajnica i idućih godinu dana

Zajedničkim snagama financiraju rad Centra

Župan Ivo Žinić s načelnicima pounjskih općina potpisao je Ugovor o financiranju rada Centra
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U Centar na radionice, slušanje glazbe, šetnje gradom ili ples ide 20-ak korisnika s područja Pounja i okolice

Sisačko-moslavačka županija te gradovi i općine Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Dubica, Dvor, Majur i Donji Kukuruzari i idućih će godinu dana sufinancirati rad Društvenog centra Kostajnica, koji u Hrvatskoj Kostajnici dva puta tjedno organizira aktivnosti za odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama i psihosocijalnim invaliditetom. Osim u kreativnim radionicama, korisnici ovdje vrijeme provode sudjelovanjem u nizu socijalizacijskih aktivnosti kao što su igranje društvenih igara, gledanje humorističnih filmova, slušanje glazbe i ples te šetnje gradom.

Zadar Zadar Potpisan ugovor za projekt 'VR LABoratorij za mlade'

Centar radi važan posao

– S ciljem njihovog socijalnog uključivanja počeli smo s programom u jesen 2014. godine te smo ga 18 mjeseci financirali novcem iz europskih fondova. Kako se to ne bi zaustavilo, Županija, gradovi i općine uključili su se u financiranje te Društveni centar radi i danas – kazuje Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu koji vodi Društveni centar u kojem je trenutačno 20-ak korisnika s područja Pounja i okolice.

– Osobe s invaliditetom imaju svoje ljudsko pravo da žive u vlastitoj zajednici, da sami biraju na koji će način živjeti i u koje se aktivnosti uključiti, a mi im nudimo mogućnosti da se ovdje uključe u aktivnosti u zajednici. Imamo viziju Društvenog centra koji neće biti samo za osobe s invaliditetom, već jedan polivalentan multifunkcionalni centar u zajednici za različite skupine korisnika s kojima osobe s invaliditetom ravnopravno stupaju u kontakt i interakciju – dodala je Knezić, ističući kako bi bilo dobro uspostaviti stambene zajednice u Hrvatskoj Kostajnici u kojima bi njihovi korisnici i druge osobe s intelektualnim poteškoćama živjeli zajedno, uz asistenciju stručnjaka.

Aglomeracija Novska Aglomeracija Novska Do kraja 2020. nova kanalizacija

– Ovaj centar radi važan posao, pomaže osobama s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama kako bi lakše prebrodili svoj hendikep.

U budućnosti i više novca

Bilo bi poželjno ove aktivnosti proširiti sa sadašnjih dva puta tjedno jer smo obaviješteni da postoje potrebe i za više korisnika. Nadamo se da ćemo u budućnosti povisiti sredstva kako bi aktivnosti bile barem tri puta tjedno – rekao je župan Ivo Žinić.

Prostor za Društveni centar ustupio je Grad Hrvatska Kostajnica, a od ukupno 146.800 kuna, 40.000 kuna daje Županija, po 12.000 svaki grad i općina dok su 46.800 kuna sredstva zagrebačkog Rehabilitacijskog centra za stres i traumu.

Učenički dom Topusko Suradnja Županije i Općine U Topuskom će graditi učenički dom mine detonacije Uništavanje mina, građani se mole za razumijevanje