Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Zanimljiva inicijativa: međimurska popevka dobit će svoj dan

Dan međimujrske popevke
1/2
Foto: Međimurska županija
Međimurska županija Skupštini će uputiti prijedlog za proglašenje Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kad ju je UNESCO uvrstio na listu kulturnih dobara čovječanstva, rekao je župan Matija Posavec

Međimurska popevka koja je 2018. godine uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, mogla bi dobiti svoj dan. Međimurska županija ide korak dalje i Skupštini upućuje inicijativu za proglašenje Dana međimurske popevke, 28. studenoga, na datum upisa na listu UNESCO-a.

Novi iskorak

Povodom inicijative te kampanje pod imenom "Priča vrijedna svakog slova" pokrenute iz međimurske tvrtke za proizvodnju tjestenine Marodi, u Županiji je održana konferencija za novinare na kojoj je župan Matija Posavec naglasio da je inicijativa novi iskorak u njegovanju međimurske popevke.

– Naša tradicija, povijest i kultura zrcale naš identitet kao najveću vrijednost zajednice, a međimurska popevka u tome ima centralno mjesto. Kada vidimo koliko se naših sugrađana i sugrađanki bavi nekim oblikom amaterizma, koliko interesa javnosti izaziva svaka aktivnost našeg Muzeja i drugih institucija kulture te interpretacijskih centara, jasno je da smo na dobrom putu. Zato mi je iznimno drago što nam se pridružio i privatni sektor, gospodarstvenici koji u okviru svog poslovanja žele učiniti nešto za svoj kraj upravo u smislu promicanja vrijednosti o kojima sam govorio. Uistinu originalna ideja dolazi nam iz tvrtke Marodi, projekt koji promiče međimursku popevku i koji zdušno podržavamo. Idemo još dalje te će Međimurska županija svojoj Skupštini uputiti prijedlog za proglašenje Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kao izraz poštovanja prema činu UNESCO-a koji je naše blago uvrstio među najveće vrijednosti čovječanstva. Tada ćemo u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke – rekao je župan Posavec.

Priprema se program

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan čestitala je tvrtki Marodi na originalnosti kampanje.

– Njegujemo međimursku popevku i ona ima svoje počasno mjesto u Riznici Međimurja. Radimo na edukaciji, kao što smo dali svoj doprinos u procesu upisa popevke u Registar UNESCO-a. U vjeri da će Skupština prihvatiti inicijativu, već pripremamo program Mjeseca popevke u studenome, kada ćemo organizirati okrugli stol s referentnim predavačima, edukativno-likovni natječaj, popularna predavanja te velike koncerte u Donjoj Dubravi i Čakovcu – istaknula je Hrustek Sobočan. Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač smatra da je inicijativa za proglašenje Dana popevke iznimno vrijedna.

– Zahvaljujem Međimurskoj županiji na ovoj inicijativi, ali i na podršci koju nam kontinuirano pruža. Primjer tvrtke Marodi također je poseban jer širi promociju međimurske popevke u novim smjerovima, a kampanja je privukla i imena domaće glazbene scene koji joj daju čar te su je podržali Zsa Zsa i Chriztel Renae Aceveda – rekao je Buvač. Brend menadžer Antun Marodi rekao je da se tvrtka Marodi priključuje inicijativi Međimurske županije za proglašenje Dana međimurske popevke.

Veliki sportski uspjeh Međimurca Nenad Vrbanec Hrvatskoj donio broncu s Olimpijskih igrara za osobe s Downovim sindromom storyeditor/2024-04-05/MZB.jpg Nadstandard za korisnike u Međimurskoj županiji Nakon bolnice i dom za starije i nemoćne osobe će certificirati zdrave obroke Međimurska zaklada solidarnosti Katruža Humanitarna zaklada Međimurska zaklada Katruža otvorila Dane županije, lani pružila 101 pomoć