Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja tlom

Zanimljivo predavanje povodom Svjetskog dana tla

Foto: Grad Karlovac
Tlo je neophodno za život na Zemlji jer osigurava hranu, biomasu, sirovine, staništa i rezerve gena te skladišti, filtrira i izmjenjuje hranjive tvari, vodu i ugljik. No, podložno je degradaciji, a posljedice se očituju kroz smanjenje plodnosti tla, biološke raznolikosti, kakvoće zraka i vode...

"Pozivamo Vas na obilježavanje Svjetskog dana tla u Velikoj vijećnici, srijeda 5. prosinca 2018. s početkom u 10 sati", pozivaju iz Grada Karlovca.

Svjetski dan tla obilježava se 5. prosinca od 2013. godine kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda (FAO UN) u Rimu. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosustava i prilagodbe na klimatske promjene.

gradsko vijeće Na dnevnom redu bit će program zaštite zraka i ozonskoga sloja

Tlo je neophodno za život na Zemlji jer osigurava hranu, biomasu, sirovine, staništa i rezerve gena te skladišti, filtrira i izmjenjuje hranjive tvari, vodu i ugljik. No, podložno je degradaciji, a posljedice se očituju kroz smanjenje plodnosti tla, biološke raznolikosti, kakvoće zraka i vode te klimatske promjene.

Tim povodom Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Državnog hidrometeorološkog zavoda održat će predavanje "Temperaturni režim tla u Hrvatskoj s osvrtom na karlovačko područje". 

Prikazat će istraživanje temperaturnog režima tla s ciljem upoznavanja o promjenama temperature tla s dubinom i utjecajem opaženih klimatskih promjena.

Udruga Avadhuta dijelila je besplatan vege obrok Giving Tuesday u Karlovcu Građanima besplatan vege ručak