Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 9912 pregleda
Pregovori s Jakom Andabakom

Zapela obnova najpopularnijeg zagorskog kupališta, županija čeka investitora

Stubičke toplice
1/5
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
U rujnu istječe ugovor potpisan u veljači 2014. između Krapinske županije i koncerna Sunce oko obnove legendarnih Stubaka , a gradnja triju hotela još nije počela. Potencijalni novi investitor spreman je uložiti 50 milijuna eura u Stubičke toplice, kaže župan Željko Kolar

– Možemo reći da nismo uspjeli s projektom Stubaki. Aneks ugovora potpisan na Županijskoj skupštini istječe krajem kolovoza. U rujnu moramo ići s novim ugovorom ili raskinuti postojeći – poručio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i najavio mogućnost da u projekt uđe novi investitor ako propadnu pregovori s poduzetnikom Jakom Andabakom.

Uređena samo prilazna cesta

Ključni će biti razgovori idućih tjedan dana, kad će se znati je li koncern Sunce spreman nastaviti započetu investiciju. Kad se u veljači 2014. potpisivao aneks ugovora o izgradnji zdravstveno-turističkog projekta Stubičke toplice, zajedničke investicije Krapinsko-zagorske županije i koncerna Sunce vlasnika Jake Andabaka, rečeno je da će sve završiti za tri i pol godine.

Župan Kolar danas priznaje da u vrijeme najveće krize, od 2008. do 2011., nije bilo vrijeme za investicije, no protekle tri godine bile su idealne za ulazak u takav projekt. Poručio je i da postoji još jedan zainteresirani investitor spreman uložiti 50 milijuna eura u Stubičke Toplice.

– Ugovor istječe 1. rujna i čekamo rezultat razgovora s Jakom Andabakom. Ako se radovi ne nastave, Županija se povlači i raskinut će se ugovor. U idućih mjesec dana svi ćemo skupa još jedanput sjesti i vidjeti što dalje. Županija je spremna povući svoj dio od 11 milijuna kuna i novac uložiti u nešto drugo, kao što je izgradnja novih bazena na području starog dijela kompleksa. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju prije mjesec dana odlukom Vrhovnog suda dobila je u svoje vlasništvo zemljište, i to nakon 21 godine sudskog postupka, i gradila bi nove bazene. Za dio kompleksa na kojem je radove započeo Jako Andabak zainteresiran je još jedan potencijalni investitor, a kako će se sve to razriješiti, u ovom trenutku ne znam – kaže načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak.

Uređena je samo prilazna cesta i dio komunalne infrastrukture, a onda je sve stalo.

– Da je takav megaprojekt na moru, već bi valjda bio gotov. Ovdje bi kapaciteti tijekom cijele godine morali biti popunjeni 60 posto. Ako se procijeni da će booking biti zadovoljavajući, ići će se u nastavak investicije. No nisam optimist – priznaje načelnik Beljak.

Općina u svemu tome nema prevelikog utjecaja.

– Mi smo tu vezanih ruku i možemo samo moliti Boga da to pokrenu – zaključuje.

Što je s hotelom Gubec?

Kako je stari dio kompleksa na lijevoj strani potoka pravomoćno pripao Specijalnoj bolnici, nada se da bi do iduće kupališne sezone mogli biti otvoreni novi bazeni, što će, ističe, biti veliki plus za Stubake.

Inače, Krapinsko-zagorska županija ugovor s Jakom Andabakom potpisala je još prije desetak godina, kad se govorilo o investiciji teškoj 110 milijuna eura. U prvoj fazi trebalo je sagraditi tri hotela, eko-etno selo s tradicijskim zagorskim kućicama i aquapark, a najavljivano je i 500 novih radnih mjesta. U Stubičkim Toplicama čekaju i što će biti s hotelom Matija Gubec koji je prije nekoliko godina završio u stečaju. Lani je u sklopu hotela ponovno otvoren vanjski bazen. Do zaključenja broja nije stigao odgovor investitora J. Andabaka o daljnjim planovima sa Stubakima.