Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
novi Zakon o upravljanju državnom imovinom

Zapuštena državna imovina vraća se u vlasništvo županija

zadarska županija
Foto: Zadarska županija
Poslali smo dopis Ministarstvu s popisom nekretnina u državnom vlasništvu koje su ključne za razvojne projekte – kaže župan Longin

Župan Božidar Longin bio je domaćin ministru državne imovine Goranu Mariću i pomoćnici ministra Ivani Pintar koji su u Zadru s predstavnicima gradova i općina u Zadarskoj županiji održali radni sastanak.

Božidar Longin Transparentnost Pohvaljena Županija, 
2 grada i 5 općina

Plan za uštede

Ministar Marić predstavio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom i govorio o važnosti kvalitetne suradnje jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom državne imovine. – Zakon nije stranački ni ideološki, nego je od nacionalnog interesa –rekao je ministar Marić.

Novo zakonsko rješenje ministar smatra poticajem za gospodarsku renesansu Hrvatske. Ono što je od posebnog značaja za jedinice lokalne samouprave činjenica je da se na njih prenosi vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen-domovi i tržnice. Objasnio je da gradovi i općine imaju rok. za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva nad državnom imovinom do 31. prosinca 2019.

– Na ovaj ćemo način ‘reanimirati’ zapuštenu te u nekim slučajevima otuđenu imovinu. To je jedan od alata za otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi u domovini –ocijenio je ministar Marić. Župan Božidar Longin istaknuo je da su naši gradovi i općine bili posebno zadovoljni osnivanjem zasebnog ministarstva u hrvatskoj Vladi s prvenstvenim ciljem aktivacije neiskorištene državne imovine u smjeru razvojnih projekata lokalne zajednice. – Jedan od mojih prvih poteza kao župana, bila je upravo inicijativa prema čelnicima jedinica lokalne samouprave, s ciljem da objedinimo sve zahtjeve na terenu te smo zajedničkim dopisom uputili Ministarstvu popis nekretnina u državnom vlasništvu koje su ključne za razvojne projekte naših općina i gradova. Više puta isticao sam da je i nama u Županiji cilj riješiti vlasništvo nekretnina u koje namjeravamo smjestiti županijske ustanove, s ciljem uštede. Naše ustanove, naime, plaćaju najam na godišnjoj razini oko dva milijuna kuna dok primjerice u Zadru imamo velik broj neiskorištenih nekretnina u državnom vlasništvu – poručio je župan Longin i dobio obećanje ministra Marića da će to pitanje biti riješeno već tijekom ovog ljeta.

Ugovor s gradom Zadrom

Ovom prigodom ministar Goran Marić i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić potpisali su Ugovor o dodjeli na uporabu Gradu Zadru, kojim Ministarstvo državne imovine dodjeljuje nekretninu Gradu Zadru u svrhu osnivanja stalnog postava Muzejske zbirke bivšeg fašističkog koncentracijskog logora na otoku Molatu.

kanader Župan i ravnatelj DUZS-a o sigurnosnoj pripremi za sezonu Pamtimo lanjske požare, ovu sezonu moramo biti spremni