Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Transparentnost

Pohvaljena Županija, 
2 grada i 5 općina

Božidar Longin
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
“Posebice valja istaknuti Zadarsku županiju koja građanima već godinama nudi općeniti vodič kroz proračun”, dio je izvješća

Prema istraživanju Instituta za javne financije, Zadarska županija ponovno prednjači u transparentnosti županijskih uprava, prema broju proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama.

“Gotovo sve županije imaju kvalitetne i pregledne mrežne stranice i gotovo su sve objavile vodiče za građane. Posebice valja istaknuti Zadarsku županiju koja građanima već godinama nudi općeniti vodič kroz proračun, te vrlo pregledne ‘proračune u malom’ uz svaki proračunski dokument, zatim sve izmjene i dopune proračuna te ‘izvješća u malom’ uz svaki polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna”, stoji u dijelu izvješća Instituta koji kontinuirano analizira transparentnost županija, gradova i općina.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz to, ZŽ je na svojim stranicama objavila ključne proračunske dokumente - godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018.

Što se tiče jedinica lokalne samouprave u županiji, grad Benkovac pohvaljen je za odličnu mrežnu stranicu, a rezultati istraživanja pokazali su: od gradova u županiji Zadar i Benkovac te općine Posedarje, Starigrad, Tkon, Gračac i Sukošan objavili su svih pet proračunskih dokumenata. Četiri objavljena dokumenta imaju Pag, Bibinje, Jasenice, Kali, Lišane Ostrovičke, Polača i Privlaka. Tri dokumenta objavili su Biograd, Nin, Galovac, Kukljica, Pakoštane , Novigrad, Poličnik, Ražanac, Sali, Sv. Filip i Jakov, Zemunik Donji i Vir, dva Obrovac te Kolan, Škabrnja i Vrsi, a općina Pašman jedan dokument. Nijedan proračunski dokument nisu objavile općine Povljana, Preko i Stankovci.

Projekt Bastica II. faza Pomoć za 43 poljoprivredna gospodarstva Potpisana tri ugovora za sustav navodnjavanja Baštica - II. faza