Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Od 15. do 25. studenoga

Zavirite u bogatu paletu okusa i kušajte najbolja tradicijska jela Županije

Foto: Zagrebačka županija
U Zagrebačkoj županiji u toj će manifestaciji sudjelovati 11 restorana

Zagrebački je kraj jedinstven po tome što se urbani život uspio savršeno spojiti s tradicionalnom, seoskom kuhinjom. Beli žganci od krumpira s tropom, krvavice, buncek s dinstanim kiselim zeljem, cvečinknedli ili pak kukuruzna zlevanka… Ne, ne radi se o listanju starih kuharica, već o ponudi tradicionalnih jela dijela restorana s područja Zagrebačke županije koji su nositelji prestižnog standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja koji i danas njeguju okuse svog kraja.

SUPER SNJEŽANA Prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene vodi grunt, volontira, a iz gušta izrađuje i nakit

U tim istim restoranima, od 15. do 25. studenoga 2019. održavaju se prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije. Manifestacija je to koja se inače održava u 100 restorana diljem Lijepe Naše. Tom prigodom, svim se građanima predstavlja paleta hrvatskog gastronomskog blaga i za samo 75 kuna može se uživati u slijedu od tri tradicijska jela.

U Zagrebačkoj županiji u toj će manifestaciji sudjelovati 11 restorana, i to Bistro Babriga (Velika Gorica), Ekopark Krašograd (Pisarovina), hotel Bunčić (Vrbovec), hotel Princess (Jastrebarsko), restoran Ivančić (Jastrebarsko), izletište Suhina (Sveta Nedelja), restoran Samoborska klet (Samobor), seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), seosko domaćinstvo Stara preša (Šenkovec) te izletište Vina Kos-Jurišić u Svetom Ivanu Zelini, gdje se inače tradicionalno održavaju i slavlja Svetog Martina.

prvi Gastro&Wine festival na otoku Viru Uživalo se u tartufima, pršutu, vinima...

Svaki restoran posluživat će nešto specifično, pa se tako u izletištu Suhina u Bestovju poslužuje sir s vrhnjem i žumberačka pastrva na seljački, a u restoranu Ivančić u Jaski krvavice s kiselim zeljem i restanim krumpirom te odrezak u umaku od vrganja s domaćim njokima. U Samoborskoj kleti mogu se, pak, probati domaće češnjovke s restanim krumpirom i paprikaš od divljači s domaćim njokima. Deserti su raznoliki ovisno o restoranu, pa su tako na meniju štrudle od jabuke, knedle sa šljivama, kesten pire sa šlagom, palačinke, cvečinknedli... Naravno, uz sva ta domaća jela na izboru su i najfinija vina bermet, rakije i likeri, višnjevci i orehovci, fina šljivovica i kruškovača.