Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Završen pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Riječ je o investiciji od 111 milijuna kuna. Ujedno, odabran je izvođač radova na rekonstrukciji luke Ubli, vrijedne 7,83 milijuna eura

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima obišli su projekt pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, na kojem su završeni građevinski radovi. Riječ je o investiciji vrijednoj 111 milijuna kuna.

Cilj projekta je premještanjem luke iz centra Vele Luke u novi pomorsko-putnički terminal povećati kapacitet u obalnom linijskom prometu, što će lokalnom stanovništvu omogućiti bolju dostupnost zapošljavanju, obrazovanju i drugim uslugama tijekom cijele godine.

Tri pristaništa

Radovi obuhvaćaju izgradnju gotovo 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, izgrađeno je i 18.000 četvornih metara zaobalne linije, na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor.

– Čestitam Županijskoj lučkoj upravi Vela Luka na ovom izuzetnom i važnom projektu. Zaista će i Vela Luka, i cijela Korčula, od njega profitirati i povećat će se kvaliteta života naših otočana. Istaknut ću kako je ovo jedan od projekata lučke infrastrukture koji realiziramo. U tijeku su radovi na izgradnji nove luke Korčula u Polačištu vrijedne gotovo 190 milijuna kuna, uskoro kreće izgradnja luke Ubli, realizirali smo luku u Donjem Čelu, Puntin. Zaista puno ulažemo i u naše otoke i u prometno povezivanje županije – istaknuo je župan Dobroslavić.

Okupljenima su se obratili i načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela te predstavnik izvođača radova Pomgrad inženjeringa Zoran Šarčević.

Napomenimo i kako je nakon provedenog postupka javne nabave ŽLU za izvođača radova na realizaciji projekta rekonstrukcije i nadogradnje luke Ubli na otoku Lastovu izabrala Pomgrad inženjering iz Splita.

Lastovu veći kapaciteti

Realizacijom ovog projekta predviđa se rekonstrukcija luke Ubli na otoku Lastovu, gdje će se poboljšati organizacija luke i povećati njezini kapaciteti. Planirana je izgradnja još jedne trajektne rampe s vezom duljine 110 metara. Postojeća obala planira se produljiti za oko 50 metara.

Projekt predviđa i postavljanje nove rasvjete, kao i sve potrebne infrastrukture na području pristana (kanalizacija, oborinska odvodnja, elektroinstalacije). Dobit će se na sigurnosti pristajanja jer sada u luci Ubli postoji samo jedna trajektna rampa, što u slučaju kvara trajekta na vezu predstavlja veliki problem. Ujedno se osigurava siguran vez i za veće trajekte, što do sada nije bio slučaj, te se planira urediti obala kao i organizirati promet te manipulativne i pješačke površine u skladu s pozicijom novog pristana.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,83 milijuna eura. Uskoro slijedi svečano potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem, a potom i njegovo uvođenje u posao. Rok završetka je 24 mjeseca.

Vela Luka Rekonstrukcija Kalosa u lječilišni hotel UČENIČKI DOM DUBROVNIK Više od 700.000 eura za modernu uštedu energije Dubrovačko-neretvanska županija Radovi na obilaznici Stona bit će završeni krajem ožujka