Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Radovi na obilaznici Stona bit će završeni krajem ožujka

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Najavljena su nova ulaganja u cestovnu infrastrukturu, poput brze ceste prema zračnoj luci i obilaznice grada Orebića

Radove na obilaznici Stona, odnosno posljednjoj dionici pristupnih cesta Pelješkom mostu, obišli su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo te čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Dionica od 8 km

– Došli smo pogledati radove na ovoj dionici ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, čiji je završetak predviđen prije Uskrsa ove godine. Vjerujem da će se nakon završetka radova procedura tehničkog pregleda i svega onoga što treba napraviti prije otvaranja i puštanja u promet ove posljednje dionice, odviti na vrijeme – rekao je ministar Butković te istaknuo kako će se u posljednjoj fazi radova uključiti i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine.

– Završetkom posljednje faze ovih radova ujedno će se realizirati jedan od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj, a koji je obilježio prve godine članstva Hrvatske u Europskoj Uniji. To je ujedno najveći projekt čija je realizacija sufinancirana EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Kada govorimo o prometnim projektima, ulaganja će biti najveća u željezničku infrastrukturu, ali će i cestovna infrastruktura imati svoju zastupljenost. Tu ponajprije mislim na projekte Splitske aglomeracije, obilaznice Splita, znači kompletne multimodalne platforme jer Split je u prometnom smislu zaista zagušen. Potrebno je usmjeriti značajna ulaganja prema Splitu ali i u projekte ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – rekao je potpredsjednik Butković naglasivši projekte poput brze ceste prema zračnoj luci i obilaznice Orebića.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako bi svi radovi na stonskoj obilaznici trebali biti završeni krajem ožujka, dodavši kako je riječ o nešto kraćoj dionici projekta od ostalih, ali vrlo kompleksnoj.

Most i dva tunela

– Tu ima pet objekata, od čega su dva tunela, most Ston i dva podvožnjaka. Što se stanja radova tiče, svi su objekti u visokoj fazi dovršenosti, osim jednog tunela gdje se radi na centralnoj odvodnji, no i ti radovi bi trebali biti brzo završeni – naglasio je Škorić.

Župan Dobroslavić istaknuo je da radovi na zadnjoj dionici cestovnog povezivanja našeg juga teku odlično.

– Ovo je dionica od nešto manje od osam kilometara, ali vrlo zahtjevna. Možda je ostala u sjeni našeg monumentalnog projekta Pelješkog mosta. Na ovom potezu imamo most dug gotovo 500 metara i dva tunela. Zadovoljni smo i činjenicom da je naša Vlada podržala i ostale projekte cestovnog povezivanja na području naše županije – zaključio je Dobroslavić.

NAJAVLJENA NOVA ULAGANJA U školstvo u Korčuli uloženo 400.000 eura Ministrica Vučković u DNŽ Ministrica u posjetu Županiji, s Caritasom potpisala ugovor od 200.000 kn Vučković i Dobroslavić o Centru za agrume u Neretvi Dubrovačko-neretvanska županija Usvojen proračun za 2023. od 172,8 milijuna eura