Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
O štrajku prosvjetara razgovaralo se na sastanku župana i ravnatelja škola

Zbog nadoknade nastave mogući su problemi s prijevozom i grijanjem

1/2
Foto: bpz.hr
Bude li nadoknada nastave organizirana tijekom zimskih praznika, Marušić je ukazao na velik problem oko grijanja i drugih nepredviđenih troškova za koje nije osiguran novac u proračunu. Ako nadoknada bude u lipnju, problem je prijevoz učenika, koji stoji oko 27 milijuna kuna godišnje. Prijevoz se plaća po danu, a prijevoznici ne štrajkaju i morat ćemo vidjeti kako platiti dodatne dane prijevoza, ističe župan

S obzirom na neizvjesnost pregovora Vlade RH i sindikata u školstvu koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto te od tog zahtjeva ne odustaju, u školama diljem Hrvatske još uvijek nema nastave.

Okrugli stol o prijenosu poslova ureda državne uprave na županije Administrativne usluge bit će bliže i dostupnije građanima

Na ovu temu 28. studenoga održan je zajednički sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije kao osnivača i ravnatelja osnovnih i srednjih škola kako bi se dogovorili oko koordinacije i pripremili nesmetan nastavak školske godine. Štrajk traje dulje od mjesec dana, pa iako je cirkularnom organizacijom postignuto da ne gube svi toliko od nastave, činjenica je da nastave nije bilo tri radna tjedna, što će svakako trebati nadoknaditi.

Manjak novca

– Ne želimo utjecati na bilo čije mišljenje vezano za ovaj štrajk nastavnika, ali nekakav dogovor će jednom biti postignut i on mora završiti. Mi kao osnivači, kao i vi ravnatelji, odgovorni smo za organizaciju nastave, a vrlo brzo će nas sustići problemi o kojima se danas još ne govori – kazao je župan Danijel Marušić, uz kojega su u ime osnivača na sastanku bili zamjenik župana Damir Mirković i v. d. pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović.

Bude li nadoknada nastave organizirana tijekom zimskih praznika, Marušić je ukazao na velik problem oko grijanja i drugih nepredviđenih troškova za koje nije osiguran novac u proračunu.

Izaslanstvo Županije i ove godine u Koloni sjećanja Poklonili se žrtvi hrvatskih heroja koji su položili živote u obrani Vukovara

– Dođe li do produžetka školske godine, odnosno ako nadoknada bude u lipnju, problem je prijevoz učenika, koji stoji oko 27 milijuna kuna godišnje. Prijevoz se plaća po danu, a prijevoznici ne štrajkaju i morat ćemo vidjeti kako platiti dodatne dane prijevoza. Osim toga, i prijevoznici imaju svoj godišnji plan i tijekom ljeta njihovi su autobusi i vozači često angažirani na drugim poslovima i pitanje je hoće li imati dovoljno autobusa za prijevoz učenika – istaknuo je župan.

Ozbiljna lica 28 ravnatelja koji su se uspjeli odazvati pozivu, pokazuju da dobro znaju o čemu je župan govorio.

Đaci već na gubitku

Jasna Butumović, ravnateljica Osnovne škole “Matija Antun Relković” iz Davora kazala je kako vjeruje da će se na kraju postići dogovor na zadovoljstvo obiju strana, ali da se koeficijenti ne mogu dogovoriti u tjedan dana i da je to nešto čemu treba pristupiti sustavno i rješavati postupno.

Investicije koje će poboljšati sigurnost u prometu i ubrzati razvoj gospodarstva Višemilijunski radovi na županijskim cestama završeni ili pri kraju

– Ne smijemo zaboraviti da smo profesori, pa i ravnatelji, zahvaljujući tome što imamo učenike. Oni su razlog našeg postojanja. Učenici su već na gubitku. Vjerujem u stručnost učitelja, kao i u njihovu savjest da će postupiti u interesu učenika – kazala je ravnateljica.