Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izaslanstvo Županije i ove godine u Koloni sjećanja

Poklonili se žrtvi hrvatskih heroja koji su položili živote u obrani Vukovara

1/2
Foto: bpz.hr

Više desetaka tisuća ljudi sudjelovalo je u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019. Komemorativnim skupom pod nazivom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u dvorištu vukovarske Opće bolnice započeo je ovogodišnji program obilježavanja vukovarske tragedije i stradavanja u velikosrpskoj agresiji, nakon čega su se okupljeni u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama uputili do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Na desetke tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, uz članove obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja hodalo je u Koloni sjećanja odajući na dostojanstven način počast stradalima u agresiji na taj grad 1991. godine.

Brodsko-posavska županija bespovratne potpore Za energetsku obnovu i razvoj infrastrukture više od 25 milijuna kn

“Bilo je impozantno”

Programu obilježavanja vukovarske tragedije nazočio je gotovo cijeli državni vrh.

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u Vukovaru su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici županija i gradova te brojni drugi. Počast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima Vukovara već tradicionalno odalo je i izaslanstvo Brodsko-posavske županije, pa su u Vukovar stigli i župan Danijel Marušić, njegovi zamjenici Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković te predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

– Sudjelovali smo u Koloni sjećanja i cijelom programu kako bismo i sa županijske razine odali dužno poštovanje i prisjetili se svih onih koji su u Domovinskom ratu, a posebno u obrani Vukovara, dali najviše što se može, svoje živote. Bilo je zaista impozantno, kao i svake godine. Smatramo da sve važne obljetnice iz Domovinskog rata treba dostojno obilježavati, pokloniti se žrtvi hrvatskih heroja u obrani i stvaranju hrvatske domovine, a osobito veliki pijetet i poštovanje imamo prema vukovarskim braniteljima – rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Župan Marušić donio dobru vijest radnicima Đure Đakovića Novac za plaće osiguran, slijedi nalaženje banke i stavljanje tvrtke na realnu osnovu

Položeni vijenci

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast 2717 stradalih hrvatskih branitelja. Vijence su položila brojna izaslanstva, među kojima i zajedničko izaslanstvo svih hrvatskih županija u kojemu je bio i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, dok je Svetu misu na Memorijalnom groblju predvodio biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.

Investicije koje će poboljšati sigurnost u prometu i ubrzati razvoj gospodarstva Višemilijunski radovi na županijskim cestama završeni ili pri kraju