Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Zelena povelja – zahvala Županije za očuvanje okoliša

Povelja lokalne samouprave
1/5
Foto: Osječko-baranjska županija
Dožupan Josip Miletić uručio je Zelene povelje i Povelju lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, a uvjeren je da će nagrade biti poticaj dobitnicima za nastavak uspješna rada

Općina Antunovac dobitnik je ovogodišnje Povelje lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, javnog priznanja za doprinos promicanju ideje i prakse lokalne samouprave na području županije. Dobitnici su Zelene povelje Osječko-baranjske županije, pak, Fotoklub Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Alumni Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta Osijek i BP Group d.o.o. Kneževi Vinogradi, a riječ je o javnom priznanju za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području županije.

Razvijeno područje

Priznanja je uručio zamjenik župana Josip Miletić.

– Uvjeren da će nagrade biti poticaj za nastavak njihova uspješna rada, čestitam svim dobitnicima Zelene povelje na inovacijama, na radu njihovih udruga, kao i na osobnom angažmanu i doprinosu za sve što je zeleno, za očuvanje našeg planeta, a ističem da je briga o okolišu i zelena tranzicija nešto što trebamo činiti kontinuirano. Isto tako čestitam Općini Antunovac koja je svojim lijepim i kontinuiranim radom zavrijedila Povelju lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, a brojnim projektima koje su napravili daju primjer drugim općinama na kakav način treba raditi – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

U ime dobitnika zahvalio je Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, koja je prema vrijednosti indeksa razvijenosti svrstana u petu razvojnu skupinu, odnosno jedina je općina iz slavonskih županija koja spada u razvijena područja. Naglasio je da dobivanje Povelje lokalne samouprave za Općinu Antunovac znači prepoznavanje Osječko-baranjske županije da Općina ide u dobrom smjeru i dobro radi.

– Godinama smo ulagali i razvijali sve što je potrebno za kvalitetan život stanovništva na području općine i to je ono što danas svi prepoznaju. Najlakše je napraviti staze, ceste i nekakvu infrastrukturu, to se uvijek može i radi, ali bez ljudi, djece, mladosti i osnovnog za život ne bismo mogli biti na današnjem mjestu. Govorimo prije svega da je vrtić za nas motor koji bi pokrenuo cijelu općinu i gdje sva djeca imaju svoje mjesto, zatim Gospodarska zona koja je svojim razvojem zaposlila ljude. Radimo projekte poput Zaželi, dovođenje gradskog prijevoza, povezivanje biciklističkih staza, poticanje stambene gradnje, stipendije i druga ulaganja u ljude da bi došli i živjeli u Antunovcu. Uvrštenjem među najrazvijenije općine u RH smanjene su nam mogućnosti prijava na neke natječaje i javne pozive, no kompenzaciju nalazimo u prihodima općine te smo davno ukinuli prirez. Prihodom od Gospodarske zone uspjeli smo doći do samoodrživosti i da ne ovisimo toliko o poticajima. Naravno, država prepoznaje i petu kategoriju te povremeno otvara i natječaje isključivo za tu kategoriju, na što se javljamo – kazao je Tubanjski.

Zelena pravna klinika

Pravni fakultet Osijek ima tri pravne klinike među kojima je i Zelena pravna klinika, jedina takva u Hrvatskoj. Klinika je osnovana 2021. s ciljem osiguranja nužne, učinkovite i primjerene zaštite prirode i okoliša te pravne zaštite svih građana u područjima zaštite prirode i okoliša, kao i omogućavanja studentima uvjeta i prilika za adekvatno stručno, znanstveno i društveno aktiviranje u području zaštite prirode i okoliša.

– Zelena pravna klinika osnovana je iz jednog projekta u komu su sudjelovale okolišne organizacije. Osobit nam je cilj bio uključiti studente u njen rad kako bi učili o očuvanju i zaštiti okoliša kroz konkretne predmete, analizu sudske prakse, pravnih okvira i predmeta na studijskim programima, ali i konkretne predmete koji se pojavljuju među građanima Osijeka, kroz Zeleni telefon, suradnju s brojnim tijelima kao što je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Unikom, upravne odjele Grada i Županije, JU PP Kopački rit. Mi profesori kroz znanstveno-stručnu djelatnost, konferencije, znanstvene radove, projekte i objave
knjiga, ali i brojne druge oblike populariziranja znanosti, pokušavamo dobiti studente na sve moguće aktivnosti koje zagovaramo u našoj klinici s aspekta zaštite prirode i okoliša – kazala je izv. prof. dr. sc. Ana Đanić Čeko, voditeljica Zelene pravne klinike.

storyeditor/2024-04-25/KBC_1.jpg Značajna investicija u Klinički bolnički centar u Osijeku Novi prostori za Zavod za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek storyeditor/2024-04-25/Istra_OBZ.jpg Izaslanstvo Istarske županije posjetilo je nedavno Osječko-baranjsku županiju "Posebno nas veseli čuti da je i sport oblik privlačenja gostiju na destinaciju" Novi prostor za udrugu Novi radni prostor za urede Udruge Ne-ovisnost Od savjetovališta do terapijske i stambene zajednice te socijalne zadruge