Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na otoku Viru održano dvodnevno triatlonsko natjecanje

Željka Šaban Miličić i Jacopo Butturini hrvatski prvaci u olimpijskom triatlonu

1/2
Foto: Općina Vir
Akvatlon za početnike bio je uvertira u prvenstvo Hrvatske

Deseta obljetnica postojanja i rada Triatlonskog kluba Zadar dostojno je obilježena na 4. virskom triatlonu pobjedom talijansko-zadarskog trkača Jacopa Butturinija, koji je drugi put uzastopno osvojio naslov prvaka Hrvatske u olimpijskom triatlonu. Drugi je put pobijedio i na Virskom triatlonu, tri godine nakon prvog i utrke u sprint-triatlonu.

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza posjetila Đakovo Gradit će se Regionalni teniski centar vrijedan 23 milijuna kn

Zadovoljni rezultatom

– Uvijek je teže ponoviti uspjeh i zadržati naslov prvaka nego ga prvi put osvojiti. No, uspio sam, pa sada prilično zadovoljan mogu na odmor – kazao je za Virski list šampion Butturini.

Apsolutni pobjednik utrke i novi-stari hrvatski prvak, član TK Zadar, došao je na cilj u vremenu 1:59.32, nakon kilometar i pol plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom po virskom prstenu te 10 kilometara trčanja duž šetnice Jadro, virske rive i južnih virskih naselja. Bio je pet minuta i tri sekunde brži od drugoplasiranog Dejana Patrčevića iz samoborskog triatlonskog kluba te pet minuta i 45 sekundi brži od Eugena Popovića iz zagrebačkog TK Maksimir. Butturinijev rezultat na PH sedmi je rezultat u toj disciplini na svim dosadašnjim Virskim triatlonima, ali bi vjerojatno bio još bolji da se natjecatelji nisu mučili s izrazito valovitim morem i snažnim jugom.

Foto: Općina Vir

– Nije lako pobijediti na takvim natjecanjima jer se drugi momci također žele dokazati. Nije bilo lako ni zbog vjetrovitog vremena, pogotovo zato što sam rano poveo te praktički vozio i trčao sam. U takvim okolnostima, borite se sami sa sobom i svojim mislima. Bila mi je ovo jedna od najtežih utrka, što zbog vjetra, što zbog stalnih uspona i padova na biciklističkoj stazi, ali zato sada uživam od zadovoljstva – kazao je Butturini, koji je i prije utrke, kao 297. triatlonac po ITU-ovu (International Triathlon Union) renkingu, slovio kao favorit.

U sličnoj se ulozi našla i Željka Šaban Miličić iz TK Swibir, višestruka hrvatska rekorderka, Ironman-triatlonka i ukupno 33 puta hrvatska prvakinja s nebrojenim drugim naslovima. Posljednji naslov istesala je na virskoj triatlonskoj stazi, nešto prije u Istanbulu na ETU-ovu (European Triathlon Union) prvenstvu Balkana i prvenstvu Hrvatske u akvatlonu.

POTICANJE SPORTA Svečano otvorena Škola rukometa 'Kovarići' u Labinu

– Bilo je odlično. Želim prije svega čestitati Sonji na odličnoj i čvrstoj borbi – pohvalila je iskusna Šaban Miličić klupsku kolegicu Sonju Škevin.

– Bio je to pravi organizacijski pothvat jer je staza tehnički izrazito zahtjevna. Bilo je dosta vjetra i to nas je prilično ometalo, ali smo doista dale baš sve od sebe – rekla je prvakinja Hrvatske o utrci i organizaciji natjecanja u kojem su sudjelovali, disciplinirano i bez ikakve gužve na stazi, triatlonci u olimpijskom triatlonu, supersprint triatlonu te sudionici tradicionalne ulične utrke.

Odlična organizacija

Junakinja je, navode organizatori, bila i splitska triatlonka Petra Koceić iz TK Split, koju smo prije zapamtili kao pobjednicu ulične utrke i osvajačicu srebrne medalje u supersprintu. Sada se u istoj disciplini popela na postolje postigavši najbolje vrijeme utrke – 45.13.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Deni Ćosić iz TK Pula u vremenu 42.02, drugi je bio Maks Čošić iz TK Swibir (42.16), a treći njegov klupski kolega Lukas Padmosoekarto s rezultatom 43.43. Ulična utrka ostat će u najljepšem sjećanju pobjedniku Lorisu Faustiniju iz TK Matulji koji je pet kilometara pretrčao u vremenu 19.53, a u ženskoj konkurenciji pobijedila je individualna natjecateljica Marija Kurta u vremenu 21.57. Utrke 4. virskog triatlona, održanog 19. i 20. listopada, pripremili su i organizirali destinacijska kompanija Vir turizam, TK Split, Hrvatski triatlonski savez, općinska komunalna poduzeća Vir održavanje i Čisti otok te Vir zaštita, uz generalno sponzorstvo Općine Vir.

Sedam hrabrih akvatlonaca

Akvatlon za početnike bio je uvertira za prvenstvo Hrvatske u olimpijskom triatlonu, a po valovitu moru na plaži Jadro i s trkačkom dionicom uz virsku rivu, nastupilo je sedam početnika i budućih triatlonaca u tri kategorije. Pobijedili su Arian Dravec iz TK Pula, Einar Miletić iz TK Rival i Katja Udovičić iz TK Pula.

– Nije mi bilo teško, mogao sam još više plivati i trčati – kazao je nakon natjecanja osmogodišnji Puljanin Arian koji je prvi prošao kroz cilj.

– Iza Ariana su ostali također osmogodišnji Lovro Hanza iz TK Matulji te godinu dana stariji Lovro Dobrovac iz riječkog TK Rival. Desetogodišnji Miletić u kategoriji dječaka početnika B bio je jedini natjecatelj, a u konkurenciji djevojčica u istoj kategoriji, iza 11-godišnje pobjednice Katje nastupile su godinu dana mlađa Ema Andrijević iz TK Maksimir te 11-godišnja Korina Perić iz TK Zadar. Na postolju su ih sve došli pozdraviti te im uručiti medalje i lijepo dizajnirane nagrade predsjednik Hrvatskog triatlonskog saveza dr. sc. Mario Kasović, direktorica utrka Virskog triatlona Darija Zrilić i tehnički direktor Ivan Pavić. Triatlon je pozdravnim govorom otvorio zamjenik načelnika općine Vir Antonio Vučetić.