Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
Ugovorima o zakupu gospićki poljoprivrednici dobili državnu zemlju

Zemljišta mogu obrađivati 25 godina, a možda i dulje

Foto: Grad Gospić
Na natječaj su pristigle 84 ponude zainteresiranih građana, 46 ponuditelja ispunilo je kriterije i s njima je gradonačelnik potpisao ugovore

U Gradskoj vijećnici Grada Gospića održano je potpisivanje ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Gospića, a zbog poštovanja epidemioloških mjera potpisivanje je organizirano u tri skupine.

ČAZMA Za Udrugu pčelara Grad Čazma izdvaja 40.000 kuna

Gradsko vijeće Grada Gospića raspisalo je 12. prosinca 2019.godine javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Gospića.

Mišljenje odvjetništva

Natječaj je bio otvoren do 13. siječnja 2020. godine, a na njega su pristigle 84 ponude zainteresiranih građana. Na javnom otvaranju ponuda 23. siječnja prošle godine i analizom ponuda koje su pristigle u propisanom roku utvrđeno je da 46 ponuditelja ispunjava kriterije najpovoljnijeg ponuditelja za zakup, propisane provedbenim propisima.

Gradsko vijeće usvojilo je Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Gospića. Ličko-senjska županija dala je pozitivno mišljenje na Odluku, a Ministarstvo poljoprivrede potrebnu suglasnost.

GAREŠNICA Obnavlja se kapa tornja i križa garešničke župne crkve

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost na Odluku, ugovori su poslani u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu na mišljenje o pravnoj valjanosti. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, pak, dalo je pozitivno mišljenje na 43 ugovora. U zakup se daje ukupno 697,0799 hektara, na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Nakon što je poštovana cijela ta, dugotrajna procedura i prihvaćeno mišljenje nadležnih institucija, Grad je potpisao ukupno 43 ugovora, a ugovore je u ime Republike Hrvatske potpisao gradonačelnik Karlo Starčević.

Grad daje podršku

– Izražavam veliko nezadovoljstvo birokracijom, odnosno procedurom koja je trajala gotovo dvije godine. Toliko je trebalo od raspisivanja natječaja do toga da konačno i potpisujemo ugovore s poljoprivrednicima kojima državna zemlja treba za posao od kojeg žive. Nezadovoljan sam to više što je Grad Gospić svu svoju dokumentaciju pripremio na vrijeme i u rekordnom roku, prvi u Republici Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Karlo Starčević.

ZA PROJEKTE FINANCIRANE EU FONDOVIMA Gradovima i općinama 22,3 milijuna bespovratnih kuna

Gradonačelnik je poželio puno uspjeha u radu poljoprivrednicima koji su potpisali ugovore, naglasivši kako uvijek mogu računati na podršku Grada Gospića, bilo da se radi o nabavi mehanizacije bilo kupnji matičnog stada, te ih pozvao da prate tijek objave natječaja na koje se mogu javiti i tako si osiguraju pomoć u radu..