Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Hladni dani dolaze

Zimska služba je spremna. Imamo pet tisuća tona soli i 29 ralica

Vozila zimske službe
1/2
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Za provođenje radova zimske službe osigurano je 14 milijuna kuna. Vozače se apelira na korištenje zimske opreme i prilagodbu brzine vožnje.

Kao i svake godine dosad, zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2020/2021., a za što je osigurano 14,2 milijuna kuna, javljaju iz Zagrebačke županije.

Unos podataka i izvan zakonom predviđenog roka Zbog snijega i mraza prirodna nepogoda za tri grada i dvije općine

Rade na 1230km ceste

Osigurano je 29 vozila s ralicama i posipačima, jedna freza za snijeg te pet tisuća tona soli te pet tisuća kubnih metara sipine. Županijska uprava za ceste ŽUC) Zagrebačke županije s tim će mateijralima provoditi uslugu zimske službe na 1230 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju, i to od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2021.

Radove zimskog održavanja provode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti, a to su Zaprešić, Samobor, Velika Gorica, Goričica, Jastrebarsko, Vrbovec i Ivanić Grad. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 430 kilometara državnih cesta koje spadju u prvu i drugu razinu prednosti, a za njihovu su prohodnost nadležne Hrvatske ceste.

Proljeće na čekanju U Dubrovniku osvanulo hladno i snježno jutro

Za njihovo održavanje osigurano je 5700 tona soli te 2030 kubnih metara sipine, kažu u Zagrebačkoj županiji. Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a na njima će zimska služba osiguravati prohodnost osigurava od 5 ujutro do 20 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20 i 5 sati kod prosječnog sniježenj.

Osim toga. osigurt će se jednan prometni trak s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20 sati i pet ujutro kod snježnih dana koji se mogu računati iznad prosjeka. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7 do 20 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.

Rijeka: Vrh Učke prekriven snijegom Najviša planina istarskog poluotoka Vrh Učke prekriven snijegom

Vozači, oprez

– Ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima i prilagođavanje brzine vožnje uvjetima na cesti – poručuju vozačima uoči zimskih dana iz Zagrebačke županije.