Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Godina 2020. u Kutini bit će u znaku projekta teškog pola milijarde kuna

Na proljeće počinje gradnja i rekonstrukcija 130 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Uz Aglomeraciju ove godine ide rekonstrukcija doma Banova Jaruga za potrebe dječjeg vrtića, gradnja nogostupa Kutinska Lipa, nastavak šetnice kroz park 56. bojne do bazena itd.

U 2020. godini Kutinu očekuju mnogi projekti, među kojima je i aglomeracija, najveći projekt u ovom gradu od gradnje Petrokemije. Tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Babićem.

Rebalansom proračuna Kutina osigurala još novca za razvoj gospodarstva Nepovratna sredstva za razvoj dobilo još 19 kutinskih poduzetnika i obrtnika

Kako je prošla 2019. u Kutini, što se sve učinilo tijekom ove godine i koji projekti su odrađeni?

Godina 2019. bila je izrazito produktivna godina, zbog dovršavanja postojećih, ali i pokretanja novih projekata. U 2019. godini završen je projekt Poduzetničkog inkubatora koji je postao dom startup tvrtkama, a sada radimo i na tome da se na istom mjestu otvori i Centar za izvrsnost. Što se tiče gospodarstva, opremanje poduzetničkih zona je u punom tijeku te je u izradi projekt za Industrijsko-logističku zonu koja je središte naših nastojanja za gospodarskom revitalizacijom. U svrhu energetskih ušteda i poboljšanja obrazovnih standarda završena je energetska obnova svih osnovnih škola osim OŠ Zvonimira Franka i energetska obnova vrtića Neven dok je energetska obnova vrtića “Maslačak” u tijeku. Kako bismo očuvali kulturnu baštinu i prepoznatljivost Kutine, prionuli smo sanaciji trijema u Crkvenoj ulici 52A te smo kulturno dobro spasili od urušavanja. U nekoliko gradskih i ruralnih naselja obnavljamo društvene domove kako bismo i u ta naselja vratili život i uredili centralno mjesto stanovnicima za druženje i održavanje svojih aktivnosti. U svrhu poboljšanja pristupačnosti gradskih ustanova osobama s invaliditetom ugrađeno je dizalo na zgradi Pučkog otvorenog učilišta te je uz energetsku obnovu Gradske uprave u gradnji i dizalo unutar same zgrade. Izrađena je i projektna dokumentacija za dizalo koje će se ugraditi na zgradi Vatrogasnog doma Kutina. Uz vlastita sredstva, većina projekata sufinancirana je iz europskih fondova i sredstava ministarstava Republike Hrvatske te se nadamo da ćemo i dalje koristiti ta sredstva za poboljšanje našeg grada. 


Obljetnica U 60 godina u Kutini je darovano 57.937 doza krvi

Tijekom protekle godine potpisan je ugovor za aglomeraciju Kutine, najveći projekt u Kutini od gradnje Petrokemije. U kakvoj je fazi taj projekt i što će se od njega realizirati u 2020.?

Aglomeracija je iznimno važan projekt kroz koji će se ulaganjem u sustav vodoopskrbe i odvodnje u visini 500 milijuna kuna izgraditi biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, novi uređaji za kondicioniranje vode, te će se izvršiti kompletna rekonstrukcija i gradnja novih vodnih građevina na području Grada Kutine. Sagradit će se 50 kilometara nove vodovodne infrastrukture, rekonstruirati 28 kilometara postojećeg vodovodnog sustava, sagraditi 38 kilometara novog sustava javne odvodnje i rekonstruirati 13,3 kilometara postojećeg, te nadograditi uređaje za pročišćavanje otpadnih voda. Omogućit ćemo da pet tisuća naših stanovnika dobije priključak na vodoopskrbnu mrežu i 4,5 tisuće na sustav za odvodnju. Na proljeće 2020. očekujemo intenzivan početak radova. Dok ne započnu radovi na Aglomeraciji, radi se na manjim vodovodima u ulicama koje nisu obuhvaćene navedenim projektom te nastojimo uložiti i dodatna sredstva u obnovu cesta na kojima će se izvršavati radovi kako bismo zaokružili jedan veliki investicijski ciklus koji u iduće tri godine očekuje Grad Kutinu.


Prošla godina prva je godina rada Petrokemije u novom vlasništvu. Iako je to sada privatna kompanija, jasno je da je ona vrlo važna za Kutinu. Kako komentirate događanja u toj tvrtki prošle godine i koliko je to važno za Kutinu?

Petrokemija je i dalje izrazito važna za Kutinu te me raduju pozitivni poslovni rezultati koje ostvaruje. Petrokemija zapošljava 1300 djelatnika i na nju je vezano niz drugih gospodarskih subjekata te je kao takva oslonac gospodarstvu, ne samo Kutine nego i okolice. Dugoročni opstanak Petrokemije na tržištu uvjetovan je ulaganjem u kadrove i znanje, te investiranjem i razvojem tehnološkog procesa. Nadam se da će novi vlasnici prepoznati važnost investiranja u zamjenu dotrajale opreme, ekologiju, poboljšanje kvalitete proizvoda, bolju energetsku učinkovitost, uvođenje novih proizvoda i sve ono što je nužno da bi ovakvoj tvrtki dugoročno osigurali opstanak na tržištu. No Petrokemija nije jedini nositelj gospodarstva iako broji najviše zaposlenika u okolici. Naše poduzetničke zone popunili smo s manjim ali perspektivnim tvrtkama te se nadamo da ćemo dovesti još investitora u našu industrijsko-logističku zonu. Gospodarska obnova je naš moto, možemo reći da je i vodilja Petrokemije te trebamo svi ustrajati na cjelokupnoj obnovi grada i okolice. 


Kutinski proračun za 2020. je gotovo 195 milijuna kun Za najveći projekt u povijesti Kutine 20 milijuna kuna

Koje projekte građani Kutine mogu očekivati u 2020. godini?

Predviđeni proračun za 2020. godinu je u visini od 194,360.000,00 kn, 2019. smo završili na pozitivnoj nuli te je sve spremno za dovršetak postojećih i realizaciju novih projekata. Projekti na kojima se trenutačno radi su višegodišnji te ih nije moguće završiti unutar 12 mjeseci, no unatoč tome se pripremaju i novi projekti. Što se tiče većine njih, projektna dokumentacija je pripremljena ili je u fazi izrade kako nas potencijalni natječaji ne bi dočekali nespremne. Uz aglomeraciju, rekonstrukcija doma Banova Jaruga za potrebe dječjeg vrtića među najvećim je projektima u nadolazećoj godini. Također su u fazi gradnje nogostup Kutinska Lipa, nastavak III. faze šetnice kroz park 56 bojne do bazena, šetnice oko jezera Bajer, parkiralište u Dalmatinskoj ulici i reciklažno dvorište. Uz projekte koji su u tijeku, Grad razmišlja dugoročno te priprema sredstva za projekte koji prelaze financijske mogućnosti Grada, ali su od iznimne važnosti za građane. To su projekti poput gradnje dječjeg vrtića, gradnje višenamjenske zgrade na Trgu Dr. F. Tuđmana za što je planirano 1,500.000 kuna, a sama vrijednost projekta procijenjena je na 35,000.000,00 kuna, izgradnju dječjeg vrtića u Kutini za koji je planirano 500.000 kuna dok je vrijednost projekta 25,000.000,00 kuna te za uspostavu industrijsko-logističke zone za koju je planirano 1,700.000 kuna, a vrijednost projekta je 14,500.000 kuna te su ti projekti označeni kao prioriteti u 2020. godini te se traže alternativni izvori sufinanciranja. U ovih godinu dana puno se toga napravilo, a još će i više u idućoj godini. Želimo našim sugrađanima stvoriti uvjete za ostanak, a možda i nekim budućim sugrađanima dolazak u naš grad.