Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
“100 godina industrijske sinteze amonijaka - najnovija postignuća”

Znanstveni simpozij u Kutini

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz čelnike Grada Kutine na simpoziju su bili i predstavnici Petrokemije

Međunarodni znanstveno-stručni simpozij "100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća" održan je u dvorani Poduzetničkog inkubatora Kutina u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sekcije za petrokemiju i Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU-a pod generalnim sponzorstvom tvrtke Petrokemija d.d. iz Kutine i uz potporu Grada Kutine. Simpozij je održan u znaku obilježavanja 100. godišnjice otkrića proizvodnje amonijaka po Haber-Boschovu postupku.

Go kraja godine u Kutini će biti postavljeno još 20 novih polupodzemnih spremnika za otpad Posjet veleposlanika Finski spremnici za bolje gospodarenje otpadom

Predavanjima na simpoziju predstavila se proizvodnja amonijaka u Petrokemiji, a zatim i najnovija postignuća u industrijskoj sintezi amonijaka od vodećih svjetskih stručnjaka iz tvrtki KBR, Siemens i Clariant.

– Drago mi je što je upravo Kutina domaćin ovog simpozija jer smatram da u Hrvatskoj ne postoji bolje mjesto od našeg grada za taj skup. Lani je obilježeno 50 godina proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini, a amonijak je ključna sirovina u Petrokemiji – istaknuo je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodavši da je Petrokemiji nužno investiranje u znanje i opremu, jer upravo takvo investiranje u razvoj Petrokemije može osigurati njezinu sigurnu opstojnost i konkurentnost na tržištu.

Na simpoziju je nazočilo 60 sudionika među kojima su, uz inženjere Petrokemije, bili i mnogi članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Predstavljena Urbanistička studija Kutine Građani uključeni u planiranje novog izgleda Trga kralja Tomislava i gradskog parka Lakši pristup do kina Dizalo za osobe s invaliditetom u POU