Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Monitoring Končar instituta za Svetu Nedelju

Zračenje teleoperatera u granicama dopuštenog

Foto: Grad Sveta Nedelja
Građani Svete nedelje i sami mogu provjeriti razinu elektromagnetskog zračenja, i to u stvarnom vremenu

Grad Sveta Nedelja postao je prvi grad koji je svojim stanovnicima omogućio da mogu sami provjeriti razinu elektromagnetskog značenja, i to u stvarnom vremenu. Nakon postavljanja nove bazne stanice u naselju Orešje u studenom prošle godine, došlo je do zabrinutosti dijela građana kad je riječ o zračenju.

Grad Sveta Nedelja dobio je zemljište na korištenje idućih 10 godina Naselje Kalinovica dobiva igralište, vrtove i šetnicu

Kako bi se dobio uvid u stvarno stanje, Grad je zatražio od Končar Instituta za elektrotehniku d.d. uslugu monitoringa elektromagnetskih polja pod nazivom KONČAR MEP, na lokaciji stambene zgrade na adresi Zdenčica 1 u Orešju. Rezultate monitoringa predstavio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, dok je tehničke specifikacije sustava pojasnio predsjednik uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.

– Rezultati su pokazali kako su razine zračenja u granici dozvoljenog sukladno svim pravilnicima RH. Sustav za monitoring i dalje ostaje na navedenoj lokaciji, stoga svakodnevno možete pratiti rezultate – istaknuo je gradonačelnik Zurovec, koji je također najavio postavljanje sustava na još nekoliko lokacija na području grada Sveta Nedelja do kraja godine. Razina zračenja može se provjeriti i online na službenim stranicama Končar instituta i Grada, a sve s ciljem bolje informiranosti građana i transparentnosti.

Otvorena vrata gradonačelnika ostaju u istom terminu, ponedjeljkom od 13 do 16.30 sati Prilagođavaju se potrebama građana Gradske službe ponedjeljkom rade do 18:30 sati

– Prema objavljenim rezultatima na lokaciji u Svetoj Nedelji zračenja zbog teleoperatera su u granicama dozvoljenog, dok najveće zračenje proizvodi FM radio – istaknuo je predsjednik uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.