Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Čuvanje tradicije Hrvata Šokaca

Župan Galić u mjestu Vajska u Vojvodini otvorio Šokačku kuću

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Tako je ova udruga ostvarila želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kome će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja

Simboličnim presjecanjem crvene vrpce u vojvođanskom mjestu Vajska, koje se nalazi uz lijevu obalu Dunava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić otvorio je Šokačku kuću.

bubble football utakmica U Vukovaru obilježen Dan zajedništva, ponosa i sreće

Financijska potpora

Riječ je o kući koju je tamošnja udruga Hrvata HKU Antun Sorgg kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko-srijemske županije. Tako je ova udruga ostvarila želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kome će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja.

– Naša županija graniči s Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske manjinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u oblasti kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude prisutna i u sportu, gospodarstvu i da tako gradimo odnose za budućnost – rekao je tom prilikom Galić.

Mladen Šimić, predsjednik HKU Antun Sorgg, rekao je da ideja za kupnju kuće za potrebe udruge postoji od samoga osnutka udruge.

– Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali će ona biti otvorena i za druge udruge i zvanične hrvatske institucije. U početku ni sami mještani Vajske nisu vjerovali da će ova ideja biti realizirana, ali kada se sama realizacija približila kraju mještani su ponudili pomoć u pokućstvu i drugim stvarima kojima treba biti opremljena kuća – rekao je Šimić.

civilna zaštita Educirani i spremni Zajednička vježba civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i AP Vojvodina

Otvorenju Šokačke kuće nazočila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić koja je rekla da se nada da je kupovina i otvorenje kuće u Vajskoj samo početak.

– Upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u malim mjestima napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, dok 25 posto hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje. Činjenica da će osma udruga imati svoje mjesto je velika stvar – rekla je Vojnić dodajući da će se Šokačka kuća moći koristiti ne samo za potrebe udruge, nego da će je moći koristiti i mještani Vajske, Plavne i Bača.

Istaknula je i kako je realizacija projekta Šokačka kuća u Vajskoj izuzetan primjer kako se za šest mjeseci može realizirati jedan projekt. Pojasnila je da je ideja potekla iz udruge koju je HNV potpomogao da se stavi na papir dok je Demokratski savez Hrvata Vojvodine pomogao svojim lobiranjem.

Đakovački vezovi TZ Grada Đakova Vez naroda, kultura i tradicija u 'srcu Slavonije'

Zajedničko djelovanje

– Ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo učiniti ono što je potrebno našoj zajednici – istaknula je Vojnić.

Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota koji je rekao da je iznimno važno da se dodatno pruži potpora oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava.

– Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu jer lokalna će sredina u nekim trenucima bolje i kvalitetnije prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo – rekao je Bakota.

sajam Sajam Bogata slavonska tradicija u Crikvenici