Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
25. obljetnica osnutka

Župan Kolar: Zagorci nakon 25 godina imaju dobro uređenu županiju

Željko Kolar
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Župan Kolar istaknuo je Opću bolnicu u Zaboku, koja je prva u Hrvatskoj dobila naslov veteranske bolnice, te velika ulaganja u zdravstvo i zdravstveni turizam i školstvo, od izgradnje dvorana do energetske obnove školskih zgrada

Svečanom sjednicom u školskoj sportskoj dvorani u Bedekovčini Krapinsko-zagorska županija proslavila je svoj dan i 25. obljetnicu osnutka, a župan Željko Kolar (SDP) tom je prigodom rekao da Zagorci nakon 25 godina imaju dobro uređenu županiju s dobro posloženim institucijama i gospodarstvom.

Župan Kolar istaknuo je Opću bolnicu u Zaboku, koja je prva u Hrvatskoj dobila naslov veteranske bolnice, te velika ulaganja u zdravstvo i zdravstveni turizam i školstvo, od izgradnje dvorana do energetske obnove školskih zgrada.

zavod za zapošljavanje Sjajni rezultati u Krapinsko-zagorskoj županiji Ostvarili najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj

Rekao je kako je temelj svemu razvijeno gospodarstvo, koje je pokrenulo mnoge privatne investicije i otvaranje novih radnih mjesta, a od početka 2014. do kraja 2017. otvoreno ih je 3905, što je povećanje od gotovo 12 posto, najviše u Hrvatskoj.

Uz sve investicije, koje su i državne i županijske, bez otvaranja novih radnih mjesta nema nam perspektive. 2016. godine najmanje je ljudi odselilo iz Krapinsko-zagorske županije. Rezultat je to otvaranja novih radnih mjesta u našoj županiji, izjavio je Kolar te dodao da ta županija želi biti centar znanja i da je u planu pokretanje centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.

Na svečanosti je bio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je rekao da se u Zagorju danas vidi napredak u svakom pogledu.

"Zagorje danas ima najveću stopu rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti. Ono danas intenzivno raste, i to nije slučajno jer je Krapinsko-zagorska županija treća u Hrvatskoj po subvencijama gospodarstvu", istaknuo je Bernardić. Veliki uspjeh vidi u tome što je kroz razvoj turizma ta županija približila ostatku Hrvatske.

"Naša odgovornost, kada treći put preuzmemo odgovornost za vođenje države, je da pomognemo turizmu", poručio je Bernardić te podupro demografske mjere koje se provode u županiji. Dodao je da model uspjeha Krapinsko-zagorske županije treba biti ogledan primjerak za ostatak Hrvatske.

Tuheljske toplice U planu više smještaja i novi sadržaji Krapinsko-zagorska županija među liderima u kontinentalnom turizmu

Izaslanik hrvatske predsjednice, saborski zastupnik Žarko Tušek posebno je istaknuo dr. Franju Tuđmana, za kojeg drži da je najzaslužniji za osnivanje Krapinsko-zagorske županije. Poručio je da je unazad 25 godina mnogo uloženo u županiju.

"Kuda god da se okrenemo, vidi se napredak, ali nismo uspjeli održati zajednički pozitivni duh koji nas je krasio devedesetih godina. Problem u demografiji i iseljavanju posljedica je i negativne slike koju šaljemo o sebi samima. Danas realno živimo puno bolje, a stvorili smo sliku da živimo lošije", rekao je Tušek.

Nakon njega potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić također se složio da je županija u 25 godina napredovala zbog političke stabilnosti počevši od prvog župana dr. Kajfeža.

"Vjerujem da će županije opstati, ali se i nadam da će u budućnosti imati više izvornih prihoda i decentraliziranih funkcija. Najbolje se osjeća razvoj koji kreće odozdo", zaključio je Hajdaš Dončić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podupro je u ime premijera sve pozitivne trendove u Krapinsko-zagorskoj županiji, za koju je rekao da je jedan od generatora ukupnog razvoja Hrvatske. Dodao je da u svemu tome Zagorje ima potporu Vlade.

"Želim iskazati zahvalnost na trudu te čestitati svima koji su pridonijeli svojim radom da ova županija bude na ponos svima u Hrvatskoj", poručio je ministar Medved.

Predsjednica krapinsko-zagorske Županijske skupštine Vlasta Hubicki podsjetila je da je prva sjednica održana 16. travnja 1993., a prvi župan bio je dr. Franjo Kajfež. Dodala je da je ta županija izabrala prvu županicu - nju u mandatu od 2001. do 2005. godine.

Zahvalila je svim sazivima Županijske skupštine na zalaganju i dobrim odlukama u proteklih šest mandata tijekom kojih je održano 149 sjednica u 25 godina, a na kraju je poručila da je Hrvatskoj potrebna decentralizacija te kvalitetna raspodjela funkcija.

Na sjednici su uručene županijske nagrade i priznanja.

Sastanak župana u Krapini Sastanak u Krapini Župani traže osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku