Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Prije 26 godina ponovno su prometno povezani sjever i jug Hrvatske

Župan Marušić položio vijence u čast stradalih u VRO Maslenica

Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće za hrvatske branitelje
1/4
Foto: bpz.hr
U operaciji Maslenica poginulo je 127 hrvatskih branitelja

Kao i dosadašnjih godina, župan Danijel Marušić u sklopu obilježavanja 26. obljetnice vojnoredarstvene operacije Maslenica posjetio je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Kašiću, gdje je položio vijenac i upalio svijeću u znak sjećanja na njihov doprinos u stvaranju slobodne hrvatske države.

Istok Hrvatske uz novu će regionalnu podjelu napokon postati ravnopravniji Novim rješenjem najviše će profitirati slavonski gospodarstvenici

Akcija Maslenica započela je 22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro. U tri dana hrvatski su branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Time su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak s 30 tona eksploziva.

Foto: bpz.hr

Akcija Maslenica bila je ključna u obrani Hrvatske od jugosrpske agresije za daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te je bila najava pobjedonosne operacije Oluja 1995. U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Foto: bpz.hr

Svečanost obilježavanja 26. obljetnice ove akcije nastavljena je polaganjem vijenaca i u Islamu Latinskom, kao i kod spomen-ploče u Posedarju. Polaganje vijenaca kod križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica, a na kojem je nazočio i brodsko-posavski župan Danijel Marušić održano je 22. siječnja. Valja istaknuti kako je i ove godine Brodsko-posavska županija organizirala i financirala prijevoz i smještaj za županijsku Udrugu roditelja poginulih branitelja u vrijeme obilježavanja ove važne obljetnice. 

Brodska bolnica Župan Marušić na Novu godinu obišao bolnice i čestitao rodiljama U N. Gradiški lani pet beba više, u Brodu 17 manje u odnosu na 2017. Veleučilište Slavonski Brod brodsko Veleučilište Uskoro studiji iz STEM područja na engleskom jeziku