Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Strasbourg

Župan Pauk na 37. Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Foto: Šibensko-kninska županija
Na primjeru iz Šibensko-kninske županije prezentirao je, navodi se, kako je ispunjen cilj 13 – odgovor na klimatske promjene.

U Strasbourgu se od 29. do 31. listopada održalo 37. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na temu uloge lokalnih i regionalnih vlasti u očuvanju demokracije. Kongres se, kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe, bavi pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornoga uređenja, zaštite okoliša, kulture, prosvjete, socijalnih službi i zdravstva. U radu 37. sjednice sudjelovali su članovi hrvatske delegacije: šibensko-kninski župan Goran Pauk, međimurski župan Matija Posavec i zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan-Dolinar – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Župan posjetio Centre izvrsnosti Bajs: Svaka četvrta kuna iz našeg proračuna odlazi na obrazovanje

Voditelj hrvatske delegacije Goran Pauk se, kako navode iz Županije, u sklopu zasjedanja Odbora za regije u Kongresu uključio u raspravu o ulozi regija u implementaciji ciljeva održivog razvoja, ističući da je cilj lokalne i regionalne samouprave gradnja inkluzivnih i održivih društava. Na primjeru iz Šibensko-kninske županije prezentirao je, navodi se, kako je ispunjen cilj 13 – odgovor na klimatske promjene.

– Obalni plan predlaže viziju poželjne budućnosti obalnog područja Šibensko-kninske županije, kao i ključne politike i mjere upravljanja, s fokusom na prilagodbu na klimatske promjene, upravljanje obalnim vodama i održivi prostorni razvoj. U budućnosti želimo ponuditi platformu za održivi razvoj obalnog područja Šibensko-kninske županije koja se temelji na vodi kao njezinu temeljnom resursu, plavoj ekonomiji i pametnoj specijalizaciji – istaknuo je župan Pauk.

II. Osnovnu školu posjetili gosti iz Skandinavije Švedski učitelji došli u Bjelovar vidjeti kako naši nastavnici motiviraju djecu na učenje

Za plan integralnog upravljanja obalnim područjem kao primjer akcije za prilagodbu klimatskim promjenama, Šibensko-kninska županija dobila je, kako su izvijestili, “Mediterranean Climate Change Adaptation Award” na 4. Europskoj konferenciji o prilagodbi upravljanja obalnim područjem (ECCA 2019.) u svibnju u Lisabonu.