Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
dan zagrebačke županije

Županija druga u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i po zaposlenosti

Foto: Zagrebačka županija
Na svečanosti su dodijeljene i Povelja Zagrebačke županije, Nagrada za iznimna dostignuća te Zahvalnica predsjednika Skupštine

U povodu obilježavanja Dana županije u zagrebačkom je hotelu International održana Svečana sjednica Županijske skupštine. Između 400 uzvanika, sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr.sc. Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković, župani susjednih županija... Izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner uputio je čestitke svim stanovnicima i vodstvu Zagrebačke županije poručivši kako se u županiji odlično upravlja resursima i vodi briga o održivom razvoju.

Druženje u Dugom Selu Sajmom, roštiljem i koncertom Ivana Zaka Županija proslavila svoj dan

Jedna od najstabilnijih županija

Čestitke je uputio i izaslanik predsjednice dr. sc. Vladimir Lončarević. Istaknuo je kako je potrebno osnažiti sinergiju između državnih tijela i županija te jačati koordinaciju aktivnosti jer mnogi projekti prelaze granice pojedinih županija. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je, pak, kako je Zagrebačka županija jedna od najstabilnijih u Hrvatskoj.

– Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna, Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza Grada Zagreba – istaknuo je Stjepan Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno 1100 manje nezaposlenih, i što je još važnije, 2800 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Okupljenima su se obratili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

županijski natječaj Milijun kuna poduzetnicima u sektoru turizma

Spomen na 1759. godinu

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je ravnateljici OŠ Sveta Nedjelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića koje proizvodi “Hrvatski kišobran“, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu “Jeka“ iz Samobora te skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je udruzi Svetojanske mažoretkinje, a nagrada za životno djelo kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića. Također, na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice predsjednika Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Boži Hmelini, a zahvalnica župana Zagrebačke županije Darku Matiću. Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke 
županije.

eu fondovi Bespovratnih 20,7 milijuna kuna za projekte u Zagrebačkoj županiji