Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Očekuju nas investicije u obrazovanje, najavio je župan Andrović

Županija kupila kombi slatinskoj školi za prijevoz učenika i hrane

storyeditor/2024-02-23/a_kombi_foto_anita_zeko.jpg
Foto: ANITA ZEKO KOMBI-VOZILO prvo je vozilo koje škola ima, a koristit će se za prijevoz hrane, učenika i učitelja, istaknuto je
Kombi će se koristiti za potrebe matične škole, koja broji 466 učenika i 28 razrednih odjela, te pet područnih škola koje ukupno imaju 56 učenika i 9 razrednih odjela

Kako bi se olakšao prijevoz učenika, kao i nastavnog osoblja OŠ Eugena Kumičića Slatina te pet područnih škola, konkretno Bakić, Gornji Miholjac, Josipovo, Novaki i Vaška, Virovitičko-podravska županija sklopila je ugovor s Autocentrom Pepa za nabavu kombi-vozila Opel Vivaro vrijednog 33.125 eura. Kombi će se koristiti za potrebe matične škole, koja broji 466 učenika i 28 razrednih odjela, te pet područnih škola koje ukupno imaju 56 učenika i 9 razrednih odjela. Ključeve kombi vozila ravnateljici škole Božici Majhen uručio je župan Igor Andrović.

Rekonstrukcija škola

– Pokazalo se da je Osnovna škola Eugena Kumičića u Slatini spremna za sve projekte koji su provedeni u proteklih nekoliko godina. Oni su financirani iz EU, a promijenili su izgled i funkcioniranje same škole. Ovo vozilo zasigurno će pomoći školi što se tiče prijevoza, prije svega prehrane svim područnim školama, ali i svega ostalog poput prijevoza učenika na natjecanje. Kombi sigurno neće mirovati nego će pomagati u boljem funkcioniranju škole, ali i tome da se djeci ispune osnovne potrebe – rekao je župan Igor Andrović.

Županija je u posljednjih nekoliko godina, dodao je, puno ulagala u obrazovanje, gradnju i opremanje škola te će nastaviti i dalje pomagati, a očekuje se i veliki investicijski ciklus kad je riječ o gradnji škola što je potrebno za prelazak u jednu smjenu. Rekonstruirat će se, tako, i škola u Slatini, a predviđen je i prostor za garažu pa će i kombi imati adekvatno mjesto.

– Očekuju nas velike investicije u obrazovanje na području cijele županije, od rekonstrukcija, gradnji novih škola za jednu smjenu, dok se za škole koje su ušle u eksperimentalni program cjelodnevne nastave planira kupnja četiri nova kombi-vozila – kazao je Andrović.

Niz EU projekata

– Svi projekti koje je škola radila, a provela ih je jako puno od 2010. godine, rađeni su u sklopu EU projekata. Na neki smo način pioniri u tome jer smo bili prva škola u Hrvatskoj koja je dobila sredstva iz Europskog fonda prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska. Iza toga se nizalo puno projekata od kojih se većinom traži i predfinanciranje, a mi imamo tu sreću da nas Županija uvijek prati u tome. Ovo kombi-vozilo prvo je vozilo koje škola ima i konačno će naši učenici u područnim školama imati kuhani i zdrav obrok, ali će se prevoziti i učenici na razna natjecanja te učitelji na razne stručne skupove po županiji – rekla je ravnateljica škole Božica Majhen.

Virovitičko-podravska županija u posljednje dvije godine osigurala je pet kombi-vozila osnovnim i srednjim školama. Prije toga nabavljeno je kombi-vozilo za osnovne škole Suhopolje, Voćin, OŠ Petra Preradovića te Srednju školu Stjepana Sulimanca Pitomača. U sklopu projekta cjelodnevne nastave uskoro će biti osigurana još četiri vozila za škole koje su uključene u eksperimentalnu provedbu. Tako Virovitičko-podravska županija osigurava osnovnim i srednjim školama jednostavniji odlazak na stručnu praksu i natjecanja kao i dostavu kuhanog obroka i svega onoga što je potrebno za svakodnevni rad.

storyeditor/2024-02-26/bilje_foto_2.jpg Jedan je od najpoznatijih proizvoda baranjskih polja Cijelo desetljeće začinsku papriku proizvode na tradicionalan način storyeditor/2024-02-22/OS_Mokosica_vizualizacija.jpg Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Mokošica Nakon dogradnje OŠ Mokošica sve gradske škole radit će u jednoj smjeni storyeditor/2024-02-23/planetarij02.jpg Projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske vrijedan 2,791.418 eura Veliki interes učenika za astronomiju i programe RZC-a Panonske Hrvatske