Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na Županijskoj skupštini potvrđena inicijativa iz 2018.

Županija od HZZO-a traži izmjenu Mreže hitne medicine i 60 T1 timova, 5 T2 timova, doktore...

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana za drugu polovicu 2018. godine. Podnesena su i izvješća o ukupnoj šteti od elementarnih nepogoda u 2018. koja iznosi 8,9 milijuna kuna
Foto: Zagrebačka županija
Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana za drugu polovicu 2018. godine. Podnesena su i izvješća o ukupnoj šteti od elementarnih nepogoda u 2018. koja iznosi 8,9 milijuna kuna

Na sjednici Županijske skupštine, koju su na samome početku napustili članovi stranke Milan Bandić 365 – stranke rada i solidarnosti, nezadovoljni uvođenjem točke vezane uz razrješenje i imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste na dnevni red žurnim postupkom, jednoglasnom su odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije potvrdili inicijativu iz rujna 2018. godine kojom traže izmjenu Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju.

Objavljen raspored pregleda ranog otkrivanja melanoma Od 4. do 26. ožujka besplatni pregledi kože po gradovima

Zahtjevi ostaju

Između ostalog, ponovno se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, uvođenje dodatnih doktora u T1 timove kao i potpuno financiranje svih timova mreže hitne medicine od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naime, Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslao je 4. veljače svim županijama dopis kojim traži obrazloženje prijedloga za izradu nove Mreže hitne medicine te mišljenje predstavničkog tijela.

Također, za četiri zdravstvene ustanove: Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i onaj za javno zdravstvo kao i za Specijalnu bolnicu za bolesti dječje dobi Gornja Bistra, donesene su odluke o proširivanju djelatnosti. Djelatnost Doma zdravlja tako se proširila i na dentalnu tehniku, logopediju, sanitetski prijevoz, ljekarničku djelatnost te fizikalnu terapiju. Zavod za hitnu medicinu, među ostalim, provodit će edukacije iz prve pomoći te osiguravati hitnu medicinsku skrb na javnim priredbama. Nove djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo su zdravstveno prosvjećivanje i promicanje zdravlja i prevencije bolesti, zaštita mentalnog zdravlja i izvanbolničko liječenje ovisnosti kao i planiranje i provođenje mjera promicanja tjelesnog, mentalnog i reproduktivnog zdravlja, dok se djelatnost SB Gornja Bistra proširuje na palijativnu zdravstvenu skrb dječje dobi.

Ulaganja u zdravstvo Budžet upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Za zdravstvo u 2019. predviđeno 582,1 milijun kuna iz proračuna

Elementarne nepogode

Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2018. godinu. Ukupna šteta od svih elementarnih nepogoda u 2018. godini za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, iznosi 8,956.922,68 kuna.

Na sjednici je prihvaćen veći broj izvješća o radu za 2018. godinu različitih povremenih radnih tijela Županijske skupštine, prihvaćeno je i izvješće o radu župana za drugu polovicu 2018. godine, a vijećnici su dali suglasnost na prijedloge statuta svih osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija.