Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
potpisan ugovor

Županija osigurala 300.000 kn za sufinanciranje karte za vlak

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Zahvaljujući inicijativi Županije, putnici su se vratili daruvarskoj željeznici

Na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, a zahvaljujući dobroj suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, u veljači 2018. ponovno je pokrenut željeznički promet na daruvarskom području. Podsjetimo, HŽ Infrastruktura napravila je rekonstrukciju pruge na daruvarskom području vrijednu 70 milijuna kuna. Završetkom obnove pruge vlakovi se nisu vratili prometovati njome.

Dosad u cijelosti obnovljeno 12 objekata Obnova osnovne škole i dvorane u Ivanskoj za 8,2 milijuna kn

Postavljalo se pitanje čemu rekonstrukcija i ulaganje od 70 milijuna kuna ako pruga nije stavljena u promet. S navedenom problematikom župan Bajs upoznao je, tražeći rješenje, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, posebno ističući činjenicu obnove pruge i njezino nepuštanje u promet.

Tako se BBŽ jedini aktivno uključio u projekt vraćanja željezničkog prometa na daruvarsko područje. Nakon niza radnih sastanaka župana Bajsa s HŽ Putničkim prijevozom, ali i sastanka s ministrom Butkovićem, dogovoreni su tehnološki okviri i smjernice po kojima je HŽ Putnički prijevoz napravio novi vozni red i vratio željeznički promet na daruvarsko područje. Tada je nakon 16 godina ponovno krenuo i direktni vlak na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb.

Župan Bajs nazočio tradicionalnom županovu lovu u Velikom Grđevcu Kvaliteta županijskih lovišta među najboljima u Hrvatskoj

Riječ je o liniji koja je omogućila lakše, ali i jeftinije putovanje do metropole, a vozni red na toj dionici prilagođen je najprije učenicima i studentima. Kako bi vratili putnike na ovu relaciju, ovih je dana potpisan ugovor između Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkog prijevoza kojim je Županija osigurala 300.000 kuna za sufinanciranje prijevoza željeznicom na daruvarskom području. Uz redovite studente i učenike ugovor za 2020. podrazumijeva i sufinanciranje prijevoza i za umirovljenike i osobe starije od 60 godina što znači da će i za njih prijevoz vlakom biti besplatan.