Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Održana 13. sjednica Županijske skupštine

Županija prošlu godinu završila s viškom prihoda većim od deset milijuna kuna

Foto: Zvonimir Penić
Iz Županije su poručili da će dio sredstava ušteđen energetskom obnovom biti usmjeren na financiranje kredita te da nema rizika za nelikvidnost županije

Na 13. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije vijećnici su bili jednoglasni u davanju suglasnosti novogradiškoj Ekonomskoj i elektrotehničkoj školi za stjecanje prava vlasništva na gradsku nekretninu.

Dvije općine obilježile svoj dan Projekti za kvalitetan život u Rešetarima i Bebrini

Realizirano više od 90% plana

Jednoglasno su usvojeni i odluka o stavljanju izvan snage odluke o promjeni djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, zaključak o davanju suglasnosti na odluku o usklađivanju djelatnosti i poslova Zavoda, nacrt prijedloga odluke o promjeni naziva djelatnosti Doma zdravlja dr. Andrija Štampar u Novoj Gradiški te prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluku Upravnog vijeća županijskog Zavoda za hitnu medicinu o usklađivanju djelatnosti s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Većinom glasova usvojeno je godišnje izvješće o izvršenju županijskog proračuna u 2018. godini. Brodsko-posavska županija lani je poslovala pozitivno, a izvršenje proračuna u gotovo svim njegovim stavkama je iznad 90 posto. Od planiranih 745 milijuna kuna realizirana su gotovo 694 milijuna kuna, a izvršeni rashodi i izdaci bili su 685 milijuna kuna. Županija je tako poslovala u plusu za devet miljuna kuna. Dodaju li se tome akumulirana sredstva iz prethodnih razdoblja, onda je županija prošlu godinu završila s viškom prihoda većim od 10 milijuna kuna.

– To ukazuje na činjenicu da je županija racionalno, efikasno i s marom dobrog gospodara raspolagala svojim financijskim sredstvima – rekao je Ivan Lukić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za proračun i financije.

Obnovljenu školu u Sibinju otvorio je zamjenik župana Damir Mirković Deseta u nizu energetski obnovljenih škola u Brodsko-posavskoj županiji Sibinjski učenici dobili lijepu i “pametnu” školu, uštede na računima za plin već su vidljive

Veći i prihodi od poreza

U iznos proračuna uključeni su vlastiti namjenski prihodi ustanova u zdravstvu kojima je osnivač Brodsko-posavska županija, uključujući prihode ostvarene od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te vlastiti i namjenski prihod škola, osim plaća za djelatnike. Zadovoljavajuća je i realizacija prihoda od poreza, koji su veći za 32 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

Vijećnici su dali zeleno svjetlo za kreditno zaduženje ustanovama iz zdravstva i socijalne skrbi, i to za provedbu velikih projekata EU u iznosu od 54 milijuna kuna. Za ulaganje u obnovu škola županija će se zadužiti 19,5 milijuna kuna na razdoblje od 10 godina. Iz Županije su poručili da će dio već ušteđenih sredstava od energetske obnove biti usmjeren na financiranje kredita te da nema rizika za nelikvidnost županije.

Tu je 14 projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi, te sedam iz obrazovnog sektora.

Jačanje suradnje Dožupan Mirković primio predstavnike veleposlanstva SAD-a