Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
nastavljaju s potporom

Županija s 600.000 kuna pomaže aktivnosti nacionalnih manjina

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Županija sudjeluje i u dogradnji Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna

Da nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nisu zapostavljene, čak ni tijekom krize, potvrdilo se na sjednici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj je nazočio i župan Damir Bajs.

Program vrijedan oko 1,8 milijuna kuna Ples, slikanje, pjevanje, tjelovježba i strani jezici u trećoj životnoj dobi

Planovi i programi

Razgovaralo se o planu i programu rada Koordinacije u ovoj godini. Aktivnosti Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije u ovoj godini podrazumijevaju, između ostalog, obilježavanje važnijih datuma, rad na očuvanju jezika, pisma i kulture, zaštitu i brigu o pravima pripadnika nacionalnih manjina, informiranje pripadnika nacionalnih manjina o njihovim pravima, održavanje Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije. Aktivnosti su to koje bi bilo teško provedive bez potpore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bez obzira na izazove koje je donijela prošla godina i krizu uzrokovanu pandemijom, županijska sredstva za nacionalne manjine nisu se smanjivala te će i u ovoj godini iznositi 600 tisuća kuna. Županijsku Koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko-bilogorske županije. Koordinacija aktivno sudjeluje u zajednici i svojim aktivnostima i programima promiče očuvanje manjinskog identiteta te vrijednosti kulturne i tradicijske baštine nacionalnih manjina na našem području.

Vir VIR Općina Vir umirovljenicima će isplatiti gotovo 900 tisuća kuna

– Na sjednici smo najviše razgovarali o financijama, nadolazećim aktivnostima i popisu stanovništva koje nas očekuje ove godine. Županu Bajsu i njegovim suradnicima neizmjerno smo zahvalni na potpori i odličnoj suradnji. U drugim županijama sredstva namijenjena za rad nacionalnih manjina drastično su se smanjivala odmah na početku koronakrize. Kod nas nije takav slučaj i tu odluku itekako cijenimo. Nažalost, „Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije” prošle godine nije mogla biti održana. Nadamo se da će ove godine sve ići po planu. U ovoj godini nam je jako važan popis stanovništva u lipnju, čije rezultate željno iščekujemo – istaknuo je Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kvaliteta života

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija podržava i druge programe i sudjeluje u njihovoj provedbi, a cilj im je unapređenje kvalitete života pripadnika nacionalnih manjina, poput dogradnje Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna.

HUMANITARNA UDRUGA DUGA Pomažu potrebitim Vukovarcima

– Velik broj nacionalnih manjina u našoj županiji pokazuje veliko bogatstvo, raznolikost i poštivanje. Prvenstveno je potrebno uspostaviti korelaciju između većinskog i manjinskog stanovništva. Prošla godina bila je izuzetno teška i naporna, ali nismo dopustili da nas korona omete u našim planovima, projektima, pri izvršenju zadanih ciljeva. Županija veliku potporu pruža udrugama koje svojim radom promiču manjinska prava. Zajedno s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina vidjet ćemo kako možemo još bolje surađivati – naglasio je župan Damir Bajs.