Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Županija uredila novi odgojno-obrazovni i kulturni centar

Foto: Edina Žuko/PIXSELL 19.09.2024. Sisak, Rimska 19 - Otvorenje odgojno-obrazovnog i kulturnog centra. Na mjestu nekadasnjeg zatvora, poslije potresa, zgrada je obnovljena te prenamjenena u odgojno-obrazovni i kulturni centar. Svecanom otvorenju su prisustvovali sisacko-moslavacki zupan Ivan Celjak te ministrica kulture i medija Nina Obiljen Korzinek. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
U kompleksu zgrada nalazit će se Glazbena škola Frana Lhotke, galerije Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, prvi županijski dječji vrtić, Art Caffe...

Sisačko-moslavačka županija sagradila je, obnovila i uredila odgojno-obrazovni i kulturni centar u Sisku u Rimskoj ulici 19. Zgrada u kojoj se prije potresa nalazio istražni zatvor i policijska uprava dobila je tako novu, odgojno-obrazovnu i kulturnu namjenu.

Glavnikova galerija

Kompleks su svečano otvorili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i župan Ivan Celjak. Obnovu objekta provela je Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, a financirana je iz Fonda solidarnosti EU.

Završetkom radova, čija vrijednost iznosi više od 12 milijuna eura, u kompleksu zgrada održavat će se nastava za 367 učenika Glazbene škole Frana Lhotke dok će u njemu biti smještene galerije Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, prvi županijski dječji vrtić u Hrvatskoj za koji je Županija nabavila novu opremu i namještaj u vrijednosti oko 200.000 €, uredi za djelatnosti iz područja kulture te sobe za gostujuće umjetnike.

Vanjski prostor novog centra otvoren je prema staroj zgradi glazbene škole i postao je moderan trg sa zelenilom i popločenjem za održavanje koncerata na otvorenom. U prizemlju objekta trenutačno se uređuje i oprema prostor Art Caffea, novog praktikuma Srednje škole Viktorovac.

– Ovaj kompleks promijenio je vizuru grada Siska. Međutim, još su važniji sadržaji koji će se odvijati u njemu. Ovdje je naš Kulturno-povijesni centar s dvije galerije, odnosno galerija Marijana Glavnika, našeg poznatog kipara i slikara i dodatni galerijski prostor u kojem će umjetnici izlagati svoja djela, predstavljati knjige, čitati pjesme. Imamo i sobe za gostujuće umjetnike. Ovdje se nalazi i praktikum Srednje škole Viktorovac, odnosno ugostiteljski objekt koji će voditi učenici i profesori. Željeli smo osigurati točku okupljanja za veliki broj ljudi koji će ovamo dolaziti – rekao je župan Ivan Celjak prilikom otvorenja.

Ponos, sreća i zadovoljstvo

Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je sagradila dječji vrtić.

– Opremili smo vrtić najkvalitetnijom opremom kako bismo osigurali najbolje uvjete za našu djecu. Vrtić će moći primiti pedesetak djece u 4 odgojno-obrazovne skupine – dodao je župan. U središtu kompleksa nalazi se prekrasan trg, kao i dječje igralište.

– Velik je ponos, sreća i zadovoljstvo što smo još jednu vrijednu zgradu unutar kulturno-povijesne cjeline obnovili i stavili u funkciju, i to ovako vrijednu funkciju koja će gradu Sisku dati nove sadržaje i dovesti puno ljudi, pogotovo mladih, u centar grada – rekla je prilikom otvorenja ministrica Obuljen Koržinek.

storyeditor/2024-09-13/b_slager_trg_sisak_foto_nikola_cutuk_pixsellPXL_090924_120331739.jpg Glazbena škola, vrtić, galerija, Art Café... Županija uskoro otvara najljepši trg u Sisku Plenković u Popovači Premijer Andrej Plenković u Popovači OŠ Zorke Sever 401.600 eura za cjelodnevnu nastavu Učenički dom sisačko-moslavačka županija Prvi učenički dom u Sisku prima prijave učenika za smještaj