Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Potpisani ugovori o stipendiranju za 50 učenika i studenata

‘Županijske su nam stipendije vjetar u leđa i motivacija da budemo bolji’

Dobitnici stipendija nagrađivani su po kriterijima izvrsnosti, socijalnom kriteriju i deficitarnim zanimanjima
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Stipendije iznose 500 kuna za učenike srednjih škola, a 1000 kuna za studente na fakultetu

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2018./2019. s 50 novih stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1000 kuna. Stipendije nastavljaju primati i 53 učenika i 55 studenata koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije u školskoj, odnosno akademskoj godini 2018./2019. primati ukupno 158 stipendista. Za tu svrhu Zagrebačka je županija osigurala dva milijuna i 50 tisuća kuna.

projekt 'zaželi' Županija donirala vozila Crvenogom križu u Zelini i Vrbovcu

Stipendije su vjetar u leđa

Jedna od stipendista je Lucija Nemanić, studentica prve godine ranog i predškolskog odgoja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Ona je bila stipendistica i sve četiri godine srednje škole, a svoje je stipendije dobila na račun izvrsnog uspjeha u školi, iako je Lucija i uspješna sportašica. Lucija je, naime, išla u Sportsku gimnaziju, a sve četiri godine završila je s prosjekom 4,9. Stipendija od 1000 kuna, kaže, pomaže joj kao dodatan džeparac ili kao sredstvo kad putuje na natjecanja, a svoje učeničke i studentske kolege poziva da se iduće godine i sami prijave.

– Ove su stipendije poticaj nama mladima, vjetar u leđa da budemo što bolji u onom što radimo. Doživljavam to kao brigu županije o nama, da nas podupire u našem radu – kaže Lucija.

Milivoj Medven iz tvrtke MM mesna industrija 'Ne želimo prodavati ništa što ne jedemo i sami u svojoj kući i na svome stolu'

Od 30 ovogodišnjih stipendija za učenike dodijeljeno je, prema kriteriju izvrsnosti deset stipendija, a od toga dvije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 20 stipendija, od čega 10 stipendija za deficitarna zanimanja. Od 20 stipendija za studente, 10 stipendija dodijeljeno je prema kriteriju izvrsnosti, od toga tri stipendije za zanimanje glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 10 stipendija.

Župan je čestitao novim stipendistima i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, a posebno je istaknuo one koji su se odlučili za deficitarna zanimanja.

Trebaju nam ljudi sa zanatom

– Vidimo da na tržištu rada postoji konstantna potreba za strukovnim zanimanjima – rekao je Kožić i zahvalio im što nastavljaju županijsku tradiciju zanata i obrtništva. Također se osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju.

– Samo u ovoj školskoj godini obnovljene su, sagrađene ili dograđene tri škole – OŠ Kupljenovo, PŠ Desinec i OŠ Bistra, a olakšanje za kućni budžet svakako su bili i besplatni udžbenici – istaknuo je župan dodavši da će Županija i iduće godine nastaviti ulagati više od 40 posto proračuna u prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Od planova za 2019. godinu posebno je istaknuo energetsku obnovu pet škola ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna za koje je u tijeku aplikacija na fondove EU, a najavio je i nastavak projekta „Prsten potpore“ kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju.

Aleja poduzetnika Sveta Nedelja Prvi grad koji je dobio "Aleju poduzetnika"