Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu

Županijski program učenja u konkurenciji za najbolji EU projekt

storyeditor/2024-08-02/ucenje_B.jpg
Foto: KKŽ REGIONALNI CENTAR kompetencija Koprivničko-križevačke županije

Županijska Regionalna razvojna agencija PORA u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom prijavila je projekt "Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu" na natječaj za izbor najuspješnijih EU projekata u Hrvatskoj.

Izbor se petu godinu provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt "Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu" sastavni je dio Centra kompetencija u Koprivničko-križevačkoj županiji, velikog projekta u obrazovnom sektoru ukupno vrijednog više od deset milijuna eura. Uspostava županijskog Centra kompetencija je uz infrastrukturu, opremu i znanje, omogućila učenicima da po završetku školovanja budu spremni za tržište rada i pronađu posao na području županije. Županijski Centar među samo tri je dovršena projekta od ukupno 25 koji su planirani ili započeti u Hrvatskoj. Projekt "Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu" vrijedan je gotovo četiri milijuna eura, a njime su uspostavljeni programski i kadrovski uvjeti u Centru te su učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u sektorima elektrotehnike i računalstva uvelike poboljšane mogućnosti za učenje temeljeno na radu.

Razvijeni su novi standardi zanimanja i kvalifikacija te strukovni kurikulumi – programi obrazovanja odraslih, modernizirani su redovni obrazovni programi u području računalstva uz korištenje adaptivne tehnologije, izrađeni individualizirani programi za redovne učenike, provedene radionice za samozapošljavanje, uspostavljen sustav za digitalno učenje, izrađeni digitalni udžbenici i didaktička oprema, educirani stručni kadrovi. Nabavljena je i brojna oprema iz područja robotike, automatizacije, CNC tehnologije, 3D printa i drugog ukupne vrijednosti više od 1,2 milijuna eura te namještaj za učionice i kabinete.

Osnivanjem Regionalnog centra kompetentnosti u županiji i realizacijom projekta ostvareni su ljudski kapaciteti i programska rješenja za edukaciju novih generacija mladih stručnjaka koji će sa završetkom školovanja posjedovati znanja i vještine rada s modernom opremom i strojevima. 

 

storyeditor/2024-08-01/Solari_1.jpg Već su postavljeni na više javnih objekata na području grada Radi se na postavljanju solarnih panela i fotonaponskih elektrana storyeditor/2024-08-02/bacic-butkovic-260724-24.jpg Jedinicama lokalne samouprave Bačić uručio ugovore vrijedne više od 400.000 eura storyeditor/2024-08-03/Gradonacelnica_Skrobot_-_Dan_pobjede.JPG Prisjetili se i hrabrosti te žrtve branitelja Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti