Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održan peti Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020.

Žužak: Rast novih obrta dokaz je da se gospodarstvo oporavilo

Foto: Zagrebačka županija
Na forumu je istaknuto da je trenutačno u Zagrebačkoj županiji oko 5500 obrta

Broj obrta u Zagrebačkoj županiji narastao za je oko 500 u odnosu na prije godinu i pol te ih je sada oko 5500. Među novootvorenim obrtima najviše je uslužnih djelatnosti, a većina ih je otvorena mjerama samozapošljavanja. Podaci su to istaknuti na petom Obrtničkom forumu Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., koji se u Garden Hill hotelu u Velikoj Gorici održao prošli tjedan.

Javni poziv Županija dijeli 2,4 milijuna kn potpore

Prihod 54 milijarde kuna

– Trendovi su pozitivni i u tom smislu možemo biti zadovoljni. Naravno, želja je da imamo još i više obrta, da nam gospodarstvo ide pozitivnim smjerom, da se dalje razvija – na otvorenju Foruma rekao je Damir Fašaić, županijski pročelnik za gospodarstvo i pri tom podsjetio da je, prema pokazateljima Fine za 2018. godinu, gospodarstvo Zagrebačke županije u samom hrvatskom vrhu.

– Po visini ostvarenog prihoda, s 54 milijarde kuna, poduzetnici naše županije drugi su u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba. Zagrebačka županija bilježi i najveću stopu zapošljavanja u odnosu na pretkrizno razdoblje. No uvijek se može bolje i više, stoga očekujemo još pozitivnije trendove – rekao je Fašaić.

Zamjenica zagrebačkog župana Nadica Žužak, obrativši se prisutnima u ime Županije, komentirala je da ovaj rast pokazuje da se gospodarstvo oporavilo.

Sjednica skupštine Gradit će se dvije nove škole i četiri dvorane

– Obrtnici daju veliki doprinos gospodarskoj slici županije, koja je iz godine u godinu sve bolja. Zagrebačka županija je jedna od gospodarski najbrže rastućih županija u RH, a tome doprinos, svakako, daju i obrtnici. Vjerujem da tome u prilog ide i ono što Županija radi za mikro, malo i srednje poduzetništvo. Iz proračuna smo, od 2013. do zaključno s 2019. godinom, dodijelili više od 1200 potpora u iznosu većem od 35 milijuna kuna – rekla je zamjenica Žužak.

Govorila je i o drugim vidovima pomoći obrtništvu, istaknuvši sufinanciranje kamate poduzetničkih kredita i nedavno potpisivanje ugovora s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.

Dan jedinstvenoga europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače Centar 112 Zagreb lani je zaprimio 506.000 poziva, a sve ih je manje zlonamjernih

Subvencije i stipendije

– Potpisali smo ugovor kojim će Županija sufinancirati kamatu s jednim postotnim poenom. Prilika je ovo pozvati gradove i općine da se i oni priključe ovoj mjeri i da prvi put u županiji imamo poduzetničke kredite s nula posto kamate – rekla je zamjenica i dodala još neke mjere kojima se potpomaže poduzetništvo u Županiji – stipendiranje deficitarnih zanimanja te projekt Centra kompetentnosti u strojarstvu, vrijednosti oko 100 milijuna kuna, u koji su uključene tri strukovne škole – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu.